Erişilebilirlik

Tokyo Olimpiyatları Seyircisiz Başladı


Geçtiğimiz yıl Corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları bugün başladı. Son ana kadar oyunların ertelenmesi yönünde tartışmalarsa devam etti. Japonya’da halk Olimpiyat oyunlarıyla birlikte ülkede yeni bir salgın dalgasının daha başlamasından endişe ediyor.

Bir kadın sporcunun stadyumun ortasında diz çökmesiyle başlayan törende, sporcu ayağa kalkarken arkasında beliren gölge, yürüdükçe büyüyen bir fide şeklini aldı.

Tokyo'nun 2013'te Olimpiyat adaylığını kazanmasıyla ve ardından pandemi tarafından susturulan bir dünyanın görüntüleriyle başlayan bir videoda çok sayıda sporcu yer aldı.

Ardından, 20 saniyelik görkemli havai fişek gösterisi geldi.

Aralarında John Legend ve Keith Urban'ın da olduğu dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçılar açılış töreninde ''Imagine'' şarkısını söyledi.

Törende Corona virüsünden hayatını kaybedenler ve 1972 Münih Olimpiyatları'nda hayatını kaybeden İsrailli heyet bir dakikalık sessizlikle anıldı. Bu sırada salonun dışında yapılan protesto gösterilerinin sesleri duyuldu.

Daha sonra atletler stadyuma geçit töreni için girdi. Çoğu maskeli sporcuların bazılarının sosyal mesafe kurallarına uygun, bir kısmının ise kümeler halinde durduğu görüldü. Yalnızca Kırgızistan takımındaki sporcuların neredeyse tamamının maskesiz olması dikkat çekti.

Olimpiyat Komitesi'nin başhekimi ise ABD takımının 613 atletinden yaklaşık 100'ünün aşısız olduğunu bilgisini verdi.

Organizatörler geçit törenine yaklaşık 5 bin 700 atletin katıldığını belirtti. Bazıları erken saatlerdeki yarışlar, bazılarıysa Corona virüsü kaygısı nedeniyle geçit törenine katılmadı.

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak ulusal takımların bayraklarını bir kadın ve bir erkek sporcu taşıdı.

Amerikan takımının bayrağını taşıyanlar basketbol oyuncusu Sue Bird ve beyzbol oyuncusu Kübalı Amerikalı Eddy Alvarez oldu.

Olimpiyat meşalesini yakan isimse Japonya’nın ünlü tenis oyuncusu Naomi Osaka oldu.

Stadyumdaki yolculuğunda meşale Olimpiyat şampiyonlarından biri Tayvan doğumlu beyzbol oyuncularına, bir doktordan bir hemşireye ve bir engelli sporcudan 2011 yılında yaşanan deprem ve tsunaminin vurduğu çeşitli bölgelerden çocuklara geçti.

Meşale son olarak 23 yaşındaki dört kez tenis grand slam şampiyonu olan Haitili bir baba ve Japon bir annenin kızı olarak dünyaya gelen Osaka’ya geçti. Olimpiyat meşalesini yakacak isim olarak Osaka’nın seçilmesinin bir zamanlar homojen bir nüfusa sahip olan ülkedeki değişimi ve etnik çeşitliliği yansıttığı belirtildi.

Osaka ise yazdığı Twitter mesajında ‘‘Bu hayatımda sahip olabileceğim en büyük atletik başarı ve onurdu. Hislerimi anlatacak sözcükleri bulamıyorum ama minnet ve şükranla dolu olduğumu biliyorum’’ dedi.

Stadyumun dışında toplanan çok sayıda Tokyolu salona alınmasalar da festival havasını dışarıda yaşadı. Kalabalık olimpiyat otobüslerine heyecanla el salladı, salona girenlerle uzaktan da olsa selfie çekmeye çalıştı.

Salona yalnızca bazı gazeteciler, yetkililer, atletler ve katılımcılar alındı. 2020 Tokyo Olimpiyatları'nı izleyen az sayıdaki dünya lideri arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron vardı. Amerika'yı temsilen ise First Lady Jill Biden izleyiciler arasında yer aldı. Bu Jill Biden'ın first lady olmasının ardından ilk yalnız yurtdışı seyahati. Biden'ın Tokyo'da kaldığı sürece Amerikan takımının bazı etkinliklerine de katılması bekleniyor.

Geçit töreninden dakikalar önce, stadyumun ortasında ahşap bir Olimpiyat halkaları seti sergilendi. Halkalar, Tokyo'nun ev sahipliği yaptığı önceki Olimpiyatlar'a katılan ülkelerin her birinden sporcuların taşıdığı tohumlardan yetişen ağaçlardan elde edilen keresteden yapıldı.

Salgın nedeniyle stadyum ve salonlarda en fazla 10 bin seyirci olmasına karar veren Olimpiyat Komitesi, daha sonra bu kararından da vazgeçerek oyunların seyircisi yapılmasına karar vermişti.

Buna göre 8 Ağustos’a kadar devam edecek oyunlarda stadyum ve salonlara izleyici alınmayacak.

Tüm dünyada televizyondan canlı yayınlanan törene sadece 900 kadar yetkili ve devlet görevlisi katıldı.

Olimpiyat oyunları nedeniyle meydanlara kurulacak dev ekranlardan da salgın yüzünden vazgeçilmişti. Tokyo’da ayrıca restoranlar oyunlar boyunca içki satışı yapamayacak.

Şu ana kadar aralarında sporcuların da bulunduğu oyunlarla ilgili 87 kişinin COVID-19 testleri pozitif çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü de oyunlar sırasında virüsün herhangi bir kişiye bulaşmasını önlemenin imkansız olduğunu belirtti ve alınacak önlemlerle yayılmadan virüs bulaşan kişi ya da kişilerin izole edilmesinin önemine dikkat çekti.

Tokyo’da son 24 saatte 2 bin civarında yeni vaka tespit edilirken bu son 6 ayın en yüksek vaka sayısı oldu. Ülkede aşılama çalışmalarının da ağır ilerlemesi yeni bir dalga endişesini arttırıyor.

Oyunlara 206 ülke adına 11 bin civarında sporcu katılıyor. Türkiye Tokyo Olimpiyatları’nda 18 branşta mücadele edecek. Türk kafilesinde 50 kadın 58 erkek olmak üzere toplam 108 sporcu katılıyor. Takım sporlarında Türkiye oyunlarda sadece kadın voleybol takımı tarafından temsil edilecek. Oyunların açılış seremonisinde Türk kafilesinin önünde bayrağı, milli yüzücüler Merve Tuncel ve Berke Saka taşıyacaklar.

Müsabakalar toplamda 41 farklı tesiste yapılacak. Bu yıl olimpiyat oyunlarında ilk kez sportif tırmanış, karate, kaykay ve dalga sörfü dallarında da mücadeleler yapılacak.

Oyunlar 8 Ağustos tarihindeki kapanış töreniyle sona erecek.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG