Erişilebilirlik

TOBB Amerika Stratejisini Belirledi


TOBB Amerika Stratejisini Belirledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00
Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği heyeti Washington’da Amerikalı yetkililerle ikili ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirme yollarını görüştü. Heyet, temasları kapsamında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Amerika Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue ile biraraya geldi. Kısa bir süre önce Ankara’da Amerika Ticaret Odası ile bir mutabakat anlaşması imzalayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hedeflerinin Amerika ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek, bu amaçla da eyalet ve şehir bazında stratejiler geliştirmek olduğunu söyledi.

Üçüncü ülkelerde işbirliği yine gündemde

Amerika Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lionel Johnson da TOBB ile imzaladıkları mutabakatın hedeflerini şöyle açıkladı: “Birkaç gün önce Ankara’da iki kuruluş olarak bir mutabakat anlaşması imzaladık. Bu anlaşmayla önümüzdeki 18 ay boyunca iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri, stratejik ortaklığı olan iki ülke arasındaki ilişkiler seviyesine çıkarmaya çalışacağız. Türkiye dinamik ve gelişen bir ekonomi ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülke. Hedefimiz, iki ülkede, özel sektörler arasındaki işbirliğini geliştirmek. Bu çerçevede iki ülkedeki şirketleri buluşturup, hem kendi aralarında ticari ve ekonomik bağlar kurmalarını hem de üçüncü ülkelerde işbirliği olanaklarını bekliyoruz.”

Yeni strateji belirlendi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk-Amerikan ilişkilerinin askeri ve siyasi alanda güçlü olmasına rağmen aynı paralelliğin ekonomik ilişkilere yansımadığına dikkati çekti, bunu değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi: “Türk-Amerikan ilişkileri askeri ve siyasi alanda güçlü. Ama aynı durum ikili ticari ve ekonomik ilişkiler için geçerli değil. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar seviyesinde, ama bu dengeli bir ticari ilişki değil. Bu dengesizliği gidermek için yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğu kanısındayız. Amerika ile ilişkileri geliştirmek için sadece Washington üzerinde yoğunlaşmaktan vazgeçmek gerekiyor. Çünkü bu Avrupa ile ilişkileri geliştirmek için sadece Brüksel üzerinde yoğunlaşmaya benziyor. Amerika ile ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirmek istiyorsak bundan böyle eyaletler hatta şehirler bazında stratejiler geliştirmemiz gerekiyor.”

“Sadece California’nın ekonomisi İtalya kadar büyük”

Rifat Hisarcıklıoğlu, Kuzey Carolina eyaletinin ekonomisinin İsveç ekonomisiyle aynı büyüklükte olduğunu, aynı şekilde Rhode Island eyaletinin Bulgaristan, California’nın İtalya, Texas’ın Rusya, New York’un ise Avusturalya ekonomisine eşdeğer büyüklükte olduğuna dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, “Bu rakamlar Amerika ile ikili ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek istiyorsak eyalet, hatta şehir bazlı stratejiler geliştirilmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da Amerika hem büyük hem de ekonomik faaliyetlerde çeşitliliğin çok zengin olduğu bir ülke olması. Bu yüzden de 1,5 milyon işyerini temsil eden TOBB olarak, 3 milyon işletmeyi temsil eden Amerika Ticaret Odası ile mutabakat imzaladık. Bu anlaşma çerçevesinde hem sektör bazlı fizibilite çalışmaları yapacak, hem de iki ülke arasında heyet ziyaretleri düzenleyeceğiz,” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, üçüncü ülkelerde işbirliği konusunda ise iki ülke şirketlerinin yararlanabileceği önemli fırsatlar olduğunu söyledi. TOBB Başkanı, “Bu coğrafyayı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı bizden daha iyi bilen yok. Amerikan firmalarının tecrübeleri, teknik kapasiteleri ve finansman imkanları var. Bizim tecrübelerimizle onları bir araya getirip hangi sektörlerde işbirliği yapabiliriz, buna bakacağız,” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Amerikan şirketleriyle hangi sektörlerde işbirliğine gidilebileceği konusunun ise yapacakları ortak çalışmalar sonucu belirleneceğini söyledi.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG