Erişilebilirlik

Titanik'le İlgili Sanal Gerçeklik Animasyonu


1912’de batan yolcu gemisi Titanik ile ilgili yeni bazı hatıra nesneleri gemi ve yolcuları hakkında daha çok şeyi açığa çıkarırken, bir sanal gerçeklik animasyonu, izleyicilerine, Kuzey Atlantik Okyanusu'nun o soğuk ve karanlık gecesinde gelişen olaylara ilişkin gerçek zamanlı bir bakış sunuyor.

İngiliz müzayede evi Henry Aldridge and Son’da23 Nisan günü satılan parçalardan biri de Kaptan Edward Smith'e verilmiş buruşuk bir bilgi notu. Not, Titanik'in seyir yolu üzerinde yer alan batık bir geminin direği ile ilgili olarak kaptanı uyarıyor.

Belge, Titanic'in sahipleri tarafından, 1500 kişinin ölümüyle sonuçlanan yolculuğa şirketin nasıl bir sorumlulukla hazırlandığına dair bir kanıt olarak saklanmış.

Satılan bir başka parça, Titanik'in bando şefi Wallace Hartley'in anne ve babasından aldığı bir mektup. Hartley'nin, gemi batarken ölüme giden yolcular için orkestranın çalmayı sürdürmesini emretmesi hala hafızalarda. Hartley'nin üzerinde bulunan mektup, müzisyenin bu ölümcül yolculuğa çıkmasını engelleyecek olan izin isteğinin reddini de belgeliyor.

Bu arada, yeni bir sanal gerçeklik simülasyonu, izleyicilerine olayla ilgili gerçek zamanlı bir bakış sunarken, 700 kişinin kurtuluşu ve 1500 kişinin ölümüyle ilgili izlenen doğru ve yanlış atılmış adımları da açığa çıkarıyor.

Titanic Hope and Glory adlı bir kurum, sözde batması mümkün olmayan bir geminin henüz ilk yolculuğunda batışının simülasyonunu yayınladı. Görüntülerde geminin önce yavaşça, sonra da dramatik bir biçimde sulara gömülmesi, tarihsel olarak doğru bir biçimde tasvir ediliyor.

Videoya şu adresten ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG