Erişilebilirlik

2015'te Tıp Alanında Neler Oldu?


2015'te Tıp Alanında Neler Oldu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

28 Aralık, Batı Afrika’da Ebola salgınının patlak vermesinin ikinci yıldönümüydü. 2015’te Ebola’ya karşı geliştirilen aşının başarılı olduğu kanıtlandı. Uzmanlar HIV virüsü, AIDS ve çocuk felcine karşı ilerleme kaydederken antibiyotik direncine ilişkin kaygılara da yanıt vermeye çalıştı. İşte 2015’te sağlık ve tıp alanında kaydedilen önemli gelişmeler.

Ebola 2015’te 3 binden fazla ölüme yol açtı. Ebola aşısı üretimine hız verilirken klinik deneyler yılın başında Batı Afrika’da başladı. Temmuz ayındaysa Norveç Kamu Sağlığı Enstitüsü’nün Gine’deki aşı denemelerinden müjdeli haber geldi: ”Ebola hastalarının ve vakalarının sayısına bakarak aşı olanların yüzde yüz korunduğunu gördük.”

2015’te AIDS’e yol açan HIV virüsüne karşı da ilerleme kaydedildi. Birleşmiş Milletler, Dünya AIDS Günü olan 1 Aralık’tan hemen önce tüm dünyada 16 milyon kişinin HIV tedavisi gördüğünü, 2000 yılından beri yeni vakaların yüzde 35 azaldığını, AIDS’e bağlı ölümlerin 2004‘ten beri yüzde 42 düştüğünü açıkladı.

Dr. Anthony Fauci: ”AIDS’in kökünü kazıma yolunda olduğumuzu söyleyebiliriz. AIDS vakalarının sayısı hep yükseliyordu, ancak artık vaka sayısında azalma görüyoruz” diye konuştu.

2015‘te ayrıca çocuk felcine karşı mücadelede de önemli zaferler elde edildi. Çocuk felcine bir zamanlar 125 ülkede rastlanırdı. Dünya Sağlık Örgütü Eylül ayında Nijerya’yı çocuk felci görülen ülkeler listesinden çıkardı. Şimdi listede sadece Afganistan ve Pakistan var.

Ancak başarı öyküleri kadar kaygılar da var. Dünya Sağlık Örgütü, ilaca karşı direnç nedeniyle basit enfeksiyonların eskiden olduğu gibi ölümlere yolaçabileceğini bildiriyor. İlaca dirençli verem ve sıtma da kaygı yaratıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2016’da küresel verem salgınının önüne geçmek için başlattığı kampanyayı yoğunlaştıracak. Afganistan’da İslamcı militanların elindeki bölgelere çocuk felci aşısı ulaştırmak ve yeni ortaya çıkan enfeksiyonel hastalıklara karşı tedavi geliştirmek, 2016’da tıbbın en çok zorlanacağı alanlar olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG