Erişilebilirlik

Timoşenko Açlık Grevinde


Ukrayna eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko hükümeti AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalaması yönünde baskı oluşturmak için açlık grevine başladı

Ukrayna eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko hükümeti AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalaması yönünde baskı oluşturmak için açlık grevine başladı

Pazartesi günü Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Avrupa Birliği ile işbirliği ve ticaret anlaşmasını imzalamayı askıya alması üzerine eski başbakan Timoşenko açlık grevine başlayacağını açıklamıştı.
Devlet Başkanı Yanukoviç, ülkesinin bu anlaşma yerine, Rusya ile ticaret bağlarını geliştirmeye odaklandığını söylemişti.

Eski başbakan Yulia Timoşenko’yu serbest bırakılmasına olanak tanıyacak yasa, Ukrayna meclisinde reddedilmişti. Timoşenko’nun serbest bırakılması, AB'nin Ukrayna ile anlaşmayı imzalama şartlarının en önemli maddelerinden biriydi.

Meclisin bu kararı Ukrayna sokaklarında sert tepki gördü. Başkent sokaklarında yer yer çatışmalara yol açan protesto gösterilerine polis güçleri göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Avrupa Birliği yanlısı on binlerce protestocu 2004’teki ‘Turuncu Devrim’den’ bu yana düzenlenen en büyük gösteriyi gerçekleştirmişti.

Devlet Başkanı Yanukoviç’i destekleyen yüzlerce kişi de Pazartesi günü Kiev sokaklarındaydı.

Avrupa Konseyi Başkanı Jose Manuel Barosso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Rusya'nın Ukrayna üzerindeki baskısını kınadı ve Ukrayna'ya tekliflerinin geçerli olduğunu söyledi.

Ukrayna hükümeti, AB ile gelecek hafta imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması hazırlıklarını, Rusya ile ticari ilişkileri kaybetmeyi göze alamayacağı gerekçesiyle askıya almıştı.

Rusya, komşusu Ukrayna’yı AB ile yakınlaşması karşısında siyasi ve ekonomik yaptırımlarla tehdit etmekle suçlanıyor.

Ukrayna Başbakanı Mikola Cuma günü mecliste yaptığı konuşmada, bu kararın Avrupa Birliği ile entegrasyonunu değiştirmeyeceğini savundu.

Ülkenin eski başbakanı ve muhalefet lideri Yulia Timoşenko, “siyasi” olarak nitelendirilen suçlamalar nedeniyle 2011 yılından bu yana hapiste bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG