Erişilebilirlik

Terrence Malick'in Yeni Filmi 'Hayat Ağacı'na Büyük İlgi


Terrence Malick'in Yeni Filmi 'Hayat Ağacı'na Büyük İlgi
Terrence Malick'in Yeni Filmi 'Hayat Ağacı'na Büyük İlgi

Yönetmen Terrence Malick, üretken bir sanatçı değil. Malick 40 yıl içinde sadece beş film çekti. Ancak sanatçının titizliğini yansıtan her yapıtı şimdiye kadar eleştirmenlerden tam not aldı. Malick’in son filmi ‘The Tree of Life’ ‘Hayat Ağacı’ kısa süre önce Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne layık görüldü. Başrollerini Brad Pitt, Sean Penn ve Jessica Chastain’in paylaştığı ‘Hayat Ağacı’ Malick’in tarzını yansıtan güçlü bir görsellik, az sayıda yalın diyalog ve ruhani temalarla dolu.

”Hayatın içinden geçen iki yol vardır. Biri doğanın, diğeri de inancın yolu. Hangi yolu izlemen gerektiğine karar vermelisin.”

‘Hayat Ağacı’ kişinin manevi kimliği ve insan doğası arasındaki dengeyi bulmak için çıkılan serüveni konu alıyor.

Felsefe profesörü Terrence Malick doğuştan başlayan bu çatışmayı 1950’li yıllarda Amerika’da bir banliyöde yaşayan bir aile aracılığıyla anlatıyor. Gururlu ve baskıcı bir baba, kendi içinde çatışma içinde. Bunun nedeni hayatta başarılı olamaması. Yetersizlik duyguları içindeki baba, oğullarını idealindeki kimliğe büründürmeye çalışıyor.

”Tek istediğim güçlü olmandı. Kendi patronun olmandı. Bu dünyada başarı için acımasız olmak gerekiyor. Vur bana! Haydi! Haydi! Jack! Vur bana! Tamam işte. Tamam işte. Haydi oğlum, haydi, haydi. Sola doğru vur. Ne yapıyorsun?”

Hala çocuk olan Jack tüm dünyanın ağırlığını omuzlarında taşıyor sanki. Babasını hem seviyor hem de ona güceniyor.

Yönetmen Malick için baba-oğul arasındaki çatışma doğanın hem acımasızlığını hem de güzelliğini yansıtıyor. 20 dakikalık bir bölümde yönetmen evrenin oluşumunu güçler arasındaki çatışmayla betimliyor.

Ancak hayatta iyilik, erdem, fedakarlık da var. Jessica Chastain’in canlandırdığı anne bütün bu özelliklere sahip.

”Baba, anne, içimde hep mücadele ediyorsunuz.”

Çocuk, büyüyüp başarılı ancak sorunlu bir kişi oluyor. Sean Penn’in canlandırdığı bu karakter küçük kardeşinin ölümü ve masumiyetin yitirilmesi kavramıyla yüzleşiyor.

”Bir gün düşüp ağlayacak ve o zaman herşeyi anlayacağız.”

Brad Pitt filmde çok güçlü bir oyunculuk sergiliyor. Sanatçı Cannes’da filmin verdiği mesaj hakkında şunları söyledi: ”Hepimiz hayatın geçiciliğiyle ilgili sorularla boğuşuyoruz. Çocukluğumda bana hep Tanrı’nın her sorunu çözeceği, her zorluğun üstesinden geleceği öğretildi. Ancak hayatta herşey her zaman yolunda gitmiyor. Buna da Tanrı’nın rızası diyoruz. Birçok kişi dinin kendilerine ilham verdiğini, fırsatlar sunduğunu düşünür. Bense dinin son derece kısıtlayıcı olduğunu düşünüyorum.”

‘Hayat Ağacı’ hayatın anlamını irdeleyen bir çalışma. Olağanüstü görsel unsurları, kısa ve öz diyalogları, dingin müziğiyle film izleyicinin bilinçaltını etkiliyor, herkesi kendi sonuçlarına varmaya zorluyor.

Bazıları filmin evrimin gelişimiyle ilgili uzun bölümlerini eleştiriyor. Ancak ‘Hayat Ağacı’nın Cannes’da Altın Palmiye ödülüne layık görülmesi sürpriz değil. Kusursuz oyuncuları ve cesur sinematografisiyle dikkati çeken film Terrence Malick’in daha önceki çalışmalarından çok daha farklı bir yaklaşım sergiliyor.


XS
SM
MD
LG