Erişilebilirlik

Teröristlerin İlk Hedefi Gençler


Amerika Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı John Carlin, bugüne kadar böyle bir terörist tehditle karşı karşıya kalmadıklarını söylüyor.

Carlin son 18 ayda, yabancı teröristlerle bağlantılı 70 dava görüldüğünü belirtiyor.

Yalnızca 2015’te, IŞİD’le bağlantılı 10 dava dosyasında yer alan bilgilere göre, radikaller, sempatizanlara yurtdışına seyahat edememeleri durumunda kendi ülkelerinde birini öldürme çağrısı yapmış.

10 davadaki sanıkların yarısından fazlası 25 yaş altı ve üçte biri de 21 altı.

Carlin, Washington’da bir güvenlik konferansında teröristlerin aralarında çocuk da olan gençleri hedef aldığını ve başarılı olduklarını belirtti.

Sosyal medya en büyük araç

Carlin, davalarda belli bir demografik ya da etnik yapının öne çıkmadığını söyledi. Buna karşılık neredeyse her davada sosyal medyanın ön plana çıktığı görülüyor. Uzman, sanıkların genç yaşta olmasını sosyal medya kullanımına bağlıyor.

Carlin çözümün yurtdışındaki teröristlerin Amerika içindeki gençlere erişimini engellemekten geçtiğini söylüyor.

Ancak Siber Savaşta Hayatta Kalmak kitabının yazarı Richard Stiennon, sorunun sosyal medya olmadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Stiennon, gençlerin her zaman çeteler, uyuşturucu gibi kötü etkilere açık olduğunu ancak internetin bunun yayılımını hızlandırdığını söylüyor. Uzman, teröristlerin bu yöntemi geç kullanmaya başladığını, ancak internette yayılan her şey gibi bunun da hızla yayıldığını ifade ediyor.

Yetkililer, terör gruplarının IŞİD’in Irak ve Suriye’de olduğu gibi belli ülkelerde konuşlanıp, dünyanın her yerindeki aşırılık yanlılarıyla iletişim içinde olabilmesinin ve bu kişilerin saldırı düzenlemesine yardımcı etmesinin daha önce karşılaşmadıkları bir durum olduğunu söylüyor.

Yeni paradigma

ABD Ulusal Terörler Mücadele Merkezi Direktörü Nick Rasumussen, bu durumun yeni bir terörizm modeli oluşturduğunu ve terör yöntemleri kitabında yeni bir bölüm niteliğinde olduğunu söylüyor.

Yetkililer, Haziran’da Ardit Ferizi aleyhine açılan davayı örnek veriyor. Ferizi, bir Amerikan şirketine siber saldırı düzenleyerek çalışanların kişilik bilgilerini toplamakla suçlanıyor. 1000 Amerikan askeri ve ailelerinin bilgililerini de toplayan sanık, bu bilgileri IŞİD’li bilgisayar korsanı Cüneyd Hüseyin’e yollamış.

Terör örgütü bu bilgileri Twitter’da yayarak sempatizanlarına, bu kişileri öldürme çağrısı yaptı.

Carlin, bu örneğin mevcut tehdidi ortaya koyduğunu söylüyor.

Ferizi’nin Kosovalı olduğunu belirten yetkili, bu kişinin önce Malezya’ya giderek bir Amerikan şirketinin verilerine girdiğini, bunları Rakka’daki bir İngiliz vatandaşına teslim ettiğini ifade ediyor. Carlin, bu bilgilerin sonradan Amerika’da, Amerikan teknolojisi aracılığıyla Amerikalılar’ı öldürmeye çalışmak için kullanıldığını belirtiyor.

Ferizi tutuklanmasından sonra Amerika’ya iadeyi beklerken, İngiliz vatandaşı Hüseyin, bir Amerikan saldırısında öldürüldü.

Stiennon, iletişim teknolojisinin dünyada büyük değişiklikler getirdiğini, Facebook’un bugün 1 milyar aktif kullanıcısı olduğunu hatırlatıyor.

Uzman, kimsenin beklemediği gelişmeler yaşandığını, bunun bir yaşam biçimi haline geldiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG