Erişilebilirlik

Teröre Karşı Kardeşlik Yürüyüşü


‘Türkiye yeniden 90’lı yıllara mı dönüyor?” Bugün ülkede en fazla tartışılan soru belki de bu. PKK’nın başta Dağlıca ve Iğdır olmak üzere asker ve polislere yaptığı saldırılar kadar Yüksekova, Silvan, Lice, Cizre Diyarbakır’daki şiddet görüntüleri ile Kürt vatandaşlara ait işyerlerine ve Kürt işçilere yapılan saldırılar bu soruyu akla getiriyor.

Toplumda seslendirilmeye çalışılan sağduyu çağrılarına önemli bir katkı bugün Türkiye’nin en büyük meslek ve kitler örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarından geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin liderliğinde Ankara’da buluşan örgütler, “Teröre Karşı Kardeşlik Yürüyüşü” tertip etme kararı aldı.

Açıklama “Gün Türk’ün Kürt’e, Kürt’ün Türk’e el uzatma günü, gün komşunun komşusuna sarılma günüdür” diyen Türkiye Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklığlu’ndan geldi.

TOBB Başkanı: Fitne ateşini söndürmeli, teröre karşı durmalıyız

Aralarında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Memur Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜRKONFED, TÜRMOB, TÜRKİYE KAMU-SEN, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği’nin bulunduğu 14 örgütün katkısıyla hazırlanan metni yine Hisarcıklıoğlu okudu.

Türkiye’nin birlik ve huzurunun hedef alındığı kirli bir oyun oynandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Binlerce yıllık kardeşliğimiz bozulmak isteniyor. Bu tuzağa düşmemek, birliğimizi ve kardeşliğimizi korumak yine bizim elimizde.

Hep birlikte sağduyumuzu korumalı, vicdanımızın sesini dinlemeli, fitne ateşini birlikte söndürmeliyiz. Bizi birbirimize düşman etmeye çalışan teröre karşı hep birlikte durmalıyız,” dedi.

TOBB Başkanı: “Gün birlik olma günüdür”

TOBB Başkanı, esnafı, çiftçisi, işçisi, memur, emeklisiyle tüm Türkiye’yi ellerinde Türk bayraklarıyla söz konusu örgütlerin 17 Eylül’de Ankara Sıhhiye Meydanı’nda düzenleyeceği yürüyüşe katılmaya çağırdı:

“Kardeşlik bağımızı sarsmak isteyenler bilsinler ki bu toprakların mayası çok kuvvetlidir. Terörü lanetleyen ve kardeşliğimize sahip çıkan bütün sivil topluma ve vatandaşlarımıza buradan çağrı yapıyoruz. Sorumluluk almadan, hak ve özgürlük olmaz. İşte bu sorumluluk duygusuyla harekete geçiyoruz. Ülkemizin tamamında birlikte yaşama iradesi göstermeliyiz. Gün birlik olma günüdür.”

TÜRKONFED Başkanı:“Etnik ayrımcılık tehlikeli sonuçlar doğurur”

Bu açıklamaya imza koyan örgütlerden biri de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu kısa adıyla TÜRKONFED’in Cizreli başkanı Tarkan Kadoğlu. 2013-2014 arasında TÜSİAD yönetim kurulu üyeliğinde de bulunan Kadoğlu, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada barış için atılacak her adımın değerli olduğunu söyledi.

Kadoğlu, “Elbette bu yürüyüş yaşadığımız soruna kesin çözüm olmayacak. Burada amaç ülkenin bütünlüğü ve kardeşlik. Geçen hafta gördük, Kürt işçilere ya da Kürtlerin işyerlerine saldırılar oldu. Etnik ayrımcılık çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Kürt-Türk ayrımı yapılarak birliğimiz zedelenmesi hepimize zarar verir Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da 10 milyon Kürt varsa ülkenin geri kalanında da 10 milyon Kürt vardır. Evlilikler, ortaklıklar yaygın. Türkiye’nin bütünlüğü için bu kıymetli bir adımdır,” dedi.

Tarkan Kadoğlu: “Barış masası kurulmalı, şiddet tırmanırsa hepimiz kaybederiz”

TÜRKONFED Başkanı’na göre, bugün yaşananlar 90’lardan çok daha kötü sonuçlar verebilir:

“90’larda çatışmalar yerleşim yerlerinin dışındaydı. O günleri hatırlayın herkes kentlerde işinde gücündeydi, sivil halk hayatını idame ettiriyordu. Bugün yaşananların o nedenle 90’larla ilgisi yok. Geçtiğimiz hafta 140 bin kişilik bir şehir susuz, ekmeksiz bırakılabildi. Bu nedenle diyalog çok önemli bir an evvel barış masası kurulmalı.”

Bugün yaşananların hükümet sorunu değil devlet sorunu olduğunun altını çizen Tarkan Kadoğlu, başta cumhurbaşkanı ve başbakan olmak üzere siyasi partiler, iş dünyası, sendikalar, sanatçılar, yazarlar ve akademisyenlerin büyük bir barış masası etrafında toplanmaları gerektiğini söyledi. TÜRKONFED Başkanı, “Bu şiddet tırmanırsa hepimiz kaybederiz,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG