Erişilebilirlik

Terör Soruşturmalarında Sosyal Medya


Terör Soruşturmalarında Sosyal Medya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Güvenlik güçleri, Paris saldırıları sonrasında Fransa ve Belçika’da terör hücrelerini dağıtmak için bir dizi baskınlar düzenledi, bazı şüphelileri tutukladı. Bu tür terör operasyonlarında sosyal medya da soruşturma yürüten yetkililer için çok önemli bir kaynak.

Güvenlik güçleri, terör saldırıları sonrasında baskınları nasıl düzenliyor?

George Washington Üniversitesi'nden Seamus Hughes, ”Büyük bir saldırıdan sonra yeni bir saldırı olacak mı diye endişelenmeye başlarsınız. Yeni bir saldırı olmadan terör ağında kimlerin olduğunu, o ağı nasıl dağıtacağınızı çözmeniz gerekiyor. Ele geçirdiğiniz bir zanlının kimleri tanıdığını ortaya çıkarmalısınız” şekllinde konuşuyor.

Bu süreç, olay yerinde başlıyor. Polis, soruşturma için olay yerini kordon altına alıyor ve olay yeri inceleme ekipleri, parmak izi ve diğer kanıtları bulmak için çalışmalarına başlıyor.

Teröristler kaçarken arkalarında fiziksel ve elektronik izler bırakıyor. Polis, bu izleri sürüyor.

Eski FBI çalışanı Raymond Batvinis, ”Tüm telefon numaralarını, elektronik posta verilerini, mesajlaşmaları, Facebook ve Twitter’daki faaliyetleri topluyoruz” diyor.

Birçok teröristi birbirine bağlayan sosyal medya, soruşturma sürecini hızlandırabiliyor.

Hughes, ”Sadırganlar ve IŞİD’e katılanlar genç oldukları için sosyal medyayı kullandıkları, bazı sitelerde profilleri olduğu, bu siteleri yıllardır kullandıkları sonucuna varıyoruz. Hangi ağın içinde olduklarına dair ipuçları yakalıyoruz” diyor.

Paris saldırıları sonrasındaki incelemeler, uzmanları, teröristlerin yaşadığı semtlere yöneltti. Paris saldırganlarından birinin annesi, sorgu altına alındı.

Batvinis, ”Soruşturma sonucunda elimize geçen isimlerin yaşadığı yerlere gidip ‘elimizde adınız var, oturup konuşmamız gerekiyor’ deriz” şeklinde konuşuyor.

Güvenlik güçleri sorgulamalar sonucunda yeni terör hücrelerinden haberdar oluyor ve saldırıların tekrarlamaması için baskınlara başlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG