Erişilebilirlik

Terör Tehdidi Almanya'yı Alarma Geçirdi


Terör Tehdidi Almanya'yı Alarma Geçirdi
Terör Tehdidi Almanya'yı Alarma Geçirdi

Avrupa'da bazı ülkelerde Ekim ayında verilen terör alarmı sonrası güvenlik önlemleri arttırıldı. Almanya’da ise İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in bu ay içinde büyük bir terör eylemi düzenlenebileceği yönündeki açıklaması konuya değişik bir boyut getirdi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in radikal İslamcı terörist grupların Almanya’yı hedef alan bir eylem hazırlığında olduğu şeklindeki açıklaması sonrasında, ülkede 11 Eylül sonrası dönemi anımsatan yoğunlukta güvenlik önlemleri artırıldı, polis ve güvenlik birimleri, havalimanları ve tren garları başta olmak üzere, büyükelçilikler ve yabancı kültür merkezleri gibi hassas noktalara yerleştirildi. İçişleri Bakanı de Maiziere, göreve geldiğinden bu yana ilk kez ‘acil’ ibaresiyle düzenlediği basın toplantısında, ülkeye yönelik terör tehdidi ile ilgili ellerinde yeni bilgilerin bulunduğunu ve 22 Kasım sonrasında terör eylemi düzenleneceği yönünde somut iz takip ettiklerini söyledi.

Geçmişte terör konusunda soğukkanlı ve sakinleştirici açıklamaları ile dikkati çeken de Maiziere, vatandaşlardan uyanık olmalarını ve şüpheli kişileri güvenlik birimlerine bildirmelerini istedi. Bakan, bir süredir aşırı İslamcıların saldırı düzenlemek için hazırlık içinde olduklarına ilişkin bilgi sahibi olduklarını ve söz konusu terör eylemini de ‘Orta Asya’dan Almanya’ya giriş yapan aşırı İslamcı bir grubun’ hazırladığını bildirdi. Bu bilgiyi müttefik ülkelerin istihbarat birimlerinin de doğruladığını söyleyen İçişleri Bakanı, güvenlik önlemlerinin tüm Almanya genelinde arttırıldığını ve ‘güvenlik birimleriyle, polisin varlığının gözle görülür olarak hissedileceğini’ vurguladı. Açıklama sonrasında havaalanlarında ve tren istasyonlarında kontroller artırılırken, İçişleri Bakanlığı’na yakın çevrelerden sızan haberlerde, terör eylemini El Kaide’nin Mumbai saldırılarının da arkasında olduğu tahmin edilen İlyas Kaşmiri ve Yunus El-Moretani adlı teröristlerin hazırladığı bilgisi de yer alıyor. Bu arada yetkililer özellikle Hamburg, Köln ve Berlin’de radikal İslamcı kişilerin yaşadığı bölgelerde ve bu kişilerin gittiği camilerin çevresinde özel güvenlik ve kontrol önlemleri alındığını doğruladılar. Almanya yaklaşan Noel dönemi öncesinde, terör alarmı ile huzursuz bir döneme girerken, Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya milletvekili Arif Ünal gibi, Almanya’daki Türk ve Müslümanların temsilcileri bu tarz haberlerin ülkede yaşayan tüm Müslümanları töhmet altında bıraktığını ve önyargıları çoğalttığını belirtiyor.

Alman iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı’da, son raporunda Almanya’da radikal İslamcı terör tehlikesinin sürdüğü uyarısında bulunmuştu. Buna göre Almanya genelinde 29 aktif İslamcı örgüt faaliyet gösteriyor. Bunların üye sayısı geçtiğimiz yıl yaklaşık 34 bin iken, bu yıl 36 bin 720’ye yükseldi. İslamcıların 30 bin 340’ı Türklerden oluşuyor.

XS
SM
MD
LG