Erişilebilirlik

Terör Örgütlerinden Yeni Taktikler


El Kaide ve IŞİD, uzun süredir Batılı ülkelerde yaşayan militanlarına, ellerine geçirdikleri her türlü silahla saldırıda bulunma çağrısı yapıyor. Bu silahlar bıçak, taş, otomobil ya da yumruk kadar basit olabiliyor.

Fransa’nın liman kenti Nice’de Bağımsızlık Günü kutlamaları yapan kalabalığın arasına kiraladığı kamyonla dalarak 84 kişinin ölümüne neden olan Muhammed Bouhlel, bu basit taktiğin ne kadar ölümcül olabileceğini kanıtladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı terörle mücadele eski koordinatörü Daniel Benjamin, şu anda Dartmouth Üniversitesi’ndeki John Sloan Dickey Merkezi’nin başkanı. Benjamin, insan öldürmenin kolay yollarını aramanın son derece korkutucu olduğunu söylüyor.

Terör örgütleri, Batılı ülkelerin istihbarat örgütleri ve güvenlik birimlerinin 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana becerilerini geliştirmesiyle Bali, Madrid ve Londra’daki gibi büyük çaplı saldırılar düzenlemekte zorlanıyor. Terörle mücadele uzmanlarına göre köktendinciler bunun yerine karmaşa çıkarmak için çok daha basit yöntemler kullanıyor.

Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Başkanı Nicholas Rasmussen, kısa süre önce Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, ülke içinden çıkan ve gerek bireysel, gerekse küçük gruplar halinde hareket eden köktendincilerin özel beceri ya da eğitim gerektirmeyen basit taktiklere yöneldiğinin altını çizdi.

Motorlu araçlar daha önce de terör silahı olarak kullanılmıştı. Son yıllarda Filistinli militanların düzenlediği saldırılarda çok sayıda İsrailli öldü.

2006’da İran asıllı Amerikalı Muhammed Rıza Taheri-Azar, Kuzey Carolina Üniversitesi’nin kampusunda bir grup öğrencinin üzerine otomobilini sürmüş, saldırıda dokuz kişi yaralanmıştı. Benzer saldırılar Fransa, İngiltere ve Kanada’da da düzenlendi.

Özel istihbarat kurumu Stratfor’un taktik analizden sorumlu başkan yardımcısı Scott Stewart’a göre Nice saldırısını olağandışı kılan etken, büyük bir aracın büyük bir kalabalığın üzerine sürülmesi ve bu şekilde çok sayıda kişinin ölümüne neden olunması.

Nice saldırısını düzenleyen Muhammed Bouhlel’in saldırıyı nasıl düzenleyeceğine dair internetten bilgi toplaması ve ilham almasının son derece kolay olduğu düşünülüyor.

El Kaide, 2010‘dan bu yana yandaşlarını ‘Allah düşmanları’nı ezip geçmek için kamyon kullanmaya çağırıyordu.

IŞİD Sözcüsü Muhammed El Adnani ise 2015 yılı Ocak ayında yaptığı açıklamada taraftarlarını ister patlayıcı madde olsun ister kurşun, bıçak, otomobil, taş, tekme ya da yumruk, Batılılar’ı her şekilde öldürmeye çalışmaya çağırmıştı.

25 yaşındaki Fransız vatandaşı Larossi Abballa, Ocak ayında Paris’in banliyölerinden birinde bir polis memurunu bıçaklamıştı.

Amerikan istihbarat ve emniyet teşkilatları için Nice’teki saldırının benzerleri, uzun süredir büyük kaygı konusu.

Düşünce kuruluşu Rand Corporation’dan siyaset bilimi uzmanı Colin Clarke, ‘Ne yapacaksınız? İnsanların ellerinden otomobillerini mi alacaksınız?’ diye soruyor.

Güvenlik bariyerleri ve çöp kamyonları geçmişte hükümet binalarını korumak için kullanılmıştı. Scott Stewart’a göre bazı etkinlikler sırasında sokakları kapatmak için de büyük araçların kullanılmaya başlanması sözkonusu.

Terörle mücadele eden yetkililer ve uzmanlar, militan çevrecilerden beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ırkçı sağcılara kadar birçok gruba mensup, akıl sağlığı yerinde olmayan bireylerin hayatlarının anlamını bulmak için benzer saldırılara başvurmasından korkuyor.

Washington’daki düşünce kuruluşlarından American Enterprise Institute’dan eski Savunma Bakanlığı yetkilisi uzman Michael Rubin, yumuşak hedeflerle dolu Amerika’da teröristlerin basit yöntemlere başvurması olasılığı nedeniyle gelecekteki saldırıları önlemek için farklı düşünmek gerektiğini söylüyor.

Uzman, Amerika’nın ileriye yönelik düşünmediğini, sadece hep son saldırıyı bertaraf etmeyi başardığını belirtiyor.

Rubin, ‘yalnız kurt’ların kendi başlarına hareket etmediğini, birçoğunun internetteki radikalleştirme çabalarının sonucu olarak kurumsal destek aldıklarını kaydediyor.

Rubin, bu durumu, ‘Her yalnız kurdun arkasında sürüsü vardır’ sözleriyle açıklıyor.

İstihbarat uzmanı ve danışmanlık şirketi Kronos’un yöneticisi Michael Smith ise verdiği son kayıplara rağmen küresel cihatçı harekette üstünlük sağlamak için El Kaide ile çekişen IŞİD’in ciddi bir tehdit unsuru olmayı sürdürdüğü uyarısında bulunuyor.

Son terör saldırılarının çoğunun IŞİD bağlantılı olduğunun altını çizen Michael Smith, örgütün ister sanal ister gerçek tüm sığınaklarının yok edilmesi gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG