Erişilebilirlik

'Mali Uçurum'dan Dönüldü


Amerikan Temsilciler Meclisi ülkeyi mali uçurumdan kurtarmak amacıyla varılan planı yaptığı son dakika oylamayla onayladı.

Plan onaylanmasaydı, ‘mali uçurum’ diye adlandırılan otomatik vergi artışları ve devlet harcamalarındaki kesintiler bugünden (Çarşamba) itibaren devreye girecekti.

Cumhuriyetçi Partili muhalefetin çoğunluğunu oluşturduğu Temsilciler Meclisi, planı geceyarısına bir saat kala, 167’ye karşı 257 oyla onayladı. Temsilciler Meclisi, planı onaylamadan önce üç gün boyunca yoğun pazarlıklarla boğuştu.

Temsilciler Meclisi’nin bazı Cumhuriyetçi üyeleri, plana federal devlet harcamalarında daha fazla kesinti öngören bir ekleme yapmak istedi, ancak kendi partililerinden destek gelmedi. Senato’daki Demokrat Parti grup başkanlığından yapılan açıklamada da, Temsilciler Meclisi’nin planda yapacağı son dakika değişikliklere izin verilmeyeceği bildirildi.

Senato da planı yeni yılın ilk saatlerinde onaylamıştı. Önceki gece yerel saatle saat 02.00’de Senato’da yapılan oylama 8’e karşı 89 oyla planın lehinde sonuçlanmıştı.

Başkan Obama ve Kongre’deki Cumhuriyetçi Partililer vergi oranları, devlet harcamaları ve kronik hale gelen bütçe açığı ve artan borçlar yüzünden büyük tartışma yaşıyordu. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in de kısmen de olsa plana razı olması, Obama cephesi açısından da önemli bir kazanım oldu.

Obama’dan Kongre’ye: ‘Borçlar Ödenmezse Dünya Ekonomisi Krize Girer’

Oylamadan hemen sonra Beyaz Saray’da açıklama yapan Başkan Barack Obama, Kongre’nin iki meclisinden de geçen yeni yasayı imzalayacağını açıkladı, geçen planı Amerikan ekonomisini güçlendirme çabalarında bir adım diye niteledi.

Obama geçen yıl Kongre’yle borçlanma yetkisi konusunda yaşadığı çatışmayı yinelemekten kaçınma sözü verdi, “Eğer Kongre hükümete borçları zamanında ödeme yetkisi vermezse, bunun tüm küresel ekonomi üzerindeki etkisi felaket boyutunda olur, mali uçurumun etkisinden çok daha kötü olur,” diye konuştu.

Hawaii’deki tatilini yarıda kesip Washington’da Kongre’nin oylamayı tamamlamasını bekleyen Obama, daha fazla ödün verme vaadinde bulundu, ama Kongre’den de bir sonraki bütçe görüşmelerinde “daha az dramatik davranmasını” istedi.

Obama konuşmasını tamamlar tamamlamaz Beyaz Saray’dan ayrıldı, Washington dışındaki Andrews Hava Üssü’nde bekleyen uçağına giderek yarıda bıraktığı tatilini tamamlamak üzere ailesinin yanına, Hawaii’ye hareket etti.

Orta gelirliler vergi artışından kurtuldu

Varılan anlaşmaya göre, yılda 400 bin dolardan fazla kazanan bireyler ve 450 bin dolardan fazla geliri olan evli çiftlerin vergileri artacak. Bu miktardan daha az kazanan vergi mükellefleri ise Bush döneminden kalma vergi indirimlerinden yararlanmaya devam edecek.

Plan, federal hükümet harcamalarındaki otomatik kesintileri de iki ay süreyle erteliyor. Bu durumda, Beyaz Saray ve Kongre’nin, iki ay içinde bu konuda da uzlaşma sağlaması gerekiyor.

Ekonomistler, iki taraf uzlaşma sağlamasa, mali uçurumun ülkeyi yeniden resesyona sokmasından korkuyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG