Erişilebilirlik

Biden Kongre'de kabul edilen geçici bütçeyi imzaladı


Biden, Kongre'de kabul edilen geçici bütçeyle ilgili yasa tasarısını imzaladı
Biden, Kongre'de kabul edilen geçici bütçeyle ilgili yasa tasarısını imzaladı

Başkan Joe Biden’ın, Kongre’de kabul edilen 1,2 trilyon dolarlık geçici bütçeyle ilgili yasa tasarısını imzalamasıyla hükümetin kısmen kapanması engellenmiş oldu.

Biden yazılı açıklamasında, bu anlaşmanın bir tavizi yansıttığını, bunun tarafların her istediğini alamadığı anlamına geldiğini belirtti.

ABD Başkanı, bununla birlikte Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’den gelen aşırı kesinti taleplerinin reddedildiğine vurgu yaptı.

Biden, “Bu Amerikan halkı için iyi haber” ifadesini kullandı.

Senato Cumartesi gününün ilk saatlerinde Temsilciler Meclisi’nin ardından 1,2 trilyon dolarlık geçici bütçeyi kabul etmişti.

100 üyeli Senato’da yapılan oylamada karar 24’e karşı 74 oyla alınmıştı.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada da bütçe 134’e karşı 286 oyla kabul edilmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, hükümetin kısmen kapanmasını önüne geçecek 1,2 trilyon dolarlık geçici bütçe tasarısını Cuma günü onaylamıştı.

Senato, İç Güvenlik Bakanlığı, Vergi Dairesi ve Adalet Bakanlığı ile Maliye ve Dışişleri bakanlıklarının bazı bölümlerinin kapanmaya başlayacağı gece yarısından iki saat sonra geçici bütçeyi kabul etmişti.

Washington'da 1 Ekim'de başlayan mali yıl için yapılacak harcamaların kapsamı konusunda altı ayı aşkın bir süredir mücadele devam ediyordu.

Derecelendirme kuruluşları, tekrar eden anlaşmazlıkların şu anda 34,6 trilyon dolardan fazla borcu olan federal hükümetin itibarına zarar verebileceği uyarısında bulunuyordu.

Bu arada bütçenin 185 Demokrat ve 101 Cumhuriyetçi oyla geçmesinin ardından, aşırı muhafazakar Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson'ı görevden almak için bir önerge sunmuştu.

Ancak Greene hemen bir oylama yapılması için bastırmayacağını belirtmişti.

Johnson’ın selefi Kevin McCarthy de geçici bir finansman önlemi geçirmiş ve buna karşı çıkan sertlik yanlısı Cumhuriyetçiler tarafından koltuğundan edilmişti.

Federal hükümetin son kısmi kapanışı Donald Trump'ın başkanlığı döneminde, 22 Aralık 2018'den 25 Ocak 2019'a kadar olmuştu.

Hükümet hizmetlerindeki rekor uzunluktaki kesinti, Cumhuriyetçiler’in ABD'nin Meksika sınırına bir duvar inşa etmek için fon konusunda ısrar etmesi ve Demokratlar’la bir anlaşma sağlayamaması nedeniyle yaşanmıştı.

1012 sayfalık mevcut bütçe, ABD askerlerine yapılacak zam dahil Savunma Bakanlığı için 886 milyar dolar fon sağlıyor.

Tasarı ayrıca İç Güvenlik, Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Vergi Dairesi gibi ilgili daireleri kapsıyor.

Kongre'de ayrı bir tartışmalı fon meselesi de sürüyor. Johnson dışındaki Kongre liderleri, Senato tarafından Ukrayna, İsrail ve Tayvan için onaylanan 95 milyar dolarlık güvenlik yardım paketinin acilen nihai olarak kabul edilmesini istiyor.

Bazı Cumhuriyetçiler, Rusya’ya karşı savaşında Ukrayna'yı desteklemeye devam etmekte tereddüt ediyor.

Muhafazakarlar Kongre'ye ve Demokrat Başkan Joe Biden'a 2024 mali yılı harcamalarında bazı kesintileri kabul ettirmeyi başarsa da çok daha geniş kesintiler umuyorlardı.

Yaşadıkları hoşnutsuzluk Ekim ayında Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin görevden alınmasına yol açtı. Cumhuriyetçiler’in bu olay sonrasında kendi içlerindeki siyasi çekişmeleri, Temsilciler Meclisi'nin üç hafta boyunca kapanmasına neden oldu.

O zamandan bu yana, hükümet Eylül sonundan bu yana dört kez faaliyetlerini durdurmanın eşiğine gelmesine rağmen, yaklaşan seçim ortamında Cumhuriyetçiler’in çoğu bütçe nedeniyle böyle bir kapanmayı tetiklemekten kaçındı.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG