Erişilebilirlik

Temiz Su Kaynaklarının Geleceği Tehlikede


Amerikan Temiz Su Yasası yürürlüğe gireli 40 yıl oldu. Bu önemli yasa su artıma tesislerinden ve fabrikalardan akarsulara karışan atıklara çok sıkı kısıtlamalar getiriyor. Yasa, kamu sağlığını ve çevreyi koruduğu için memnunlukla karşılanıyor. Ancak 40 yıl sonra mali sıkıntı çeken birçok bölge, yasanın sıkı kısıtlamalarına uymakta zorlanıyor. Kimileriyse yasanın sağladığı yararların son derece az olduğu görüşünde.

Washington DC Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü George Hawkins, kent kanalizasyonunu arıtarak iki milyon kişinin içme suyu kaynağı olan nehrin kirlenmesini engellediklerini söylüyor. Ancak Hawkins, altyapının eskidiğini de hatırlatıyor: ”Altyapıyı yenilemek için çok daha fazla vergi gelirine ihtiyacımız var.”

Vergilerin her yıl artması bekleniyor. Kongre’deki bir oturuma katılan George Hawkins, Temiz Su Yasası’nın çok pahalıya malolduğunu ve su yollarına sadece sınırlı fayda sağladığını belirtti: ”Geçmişte harcadığımız 100 milyon dolar karşılığında elde ettiğimiz kazanımın onda birini bir milyar dolar harcayarak alıyoruz. Bu fatura daha da artacak.”

Yasayı uygulamak için yeterli paraları olmadığını söyleyen Ohio eyaletinin Lima kasabası belediye başkanı David Berger, Cumhuriyetçi milletvekili Bob Gibbs’le arasında geçen konuşmada Kongre’den yardım istedi.

David Berger, ”Kongre bu talimatları verdiyse ve bizim de uymamızı istiyorsa o zaman maliyeti karşılamak için bize yardım etmeli. Nakit para ya da siyasi idare eksikse o zaman yasalar gevşetilmeli, hem de en kısa zamanda,” diyor.

Bob Gibbs, ”Sanırım bu durumu hepimiz anlıyoruz,” diyor.

Demokrat Milletvekili Tim Bishop’un hazırladığı ve temiz su projelerine hükümet desteği verilmesini öngören yasa tasarısı askıya alındı. Bishop’a göre su projelerine 2009’da 4,7 milyar dolar ayıran Kongre 2012’de bu miktarı 690 milyon dolara düşürdü: ”Yanlış yolda ilerliyoruz. Çözmeye çalıştığımız bir sorunu daha da kötü hale getiriyoruz.”

Washington Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü George Hawkins, Blue Plains Atık Arıtma Tesisi’nde su kaynaklarından yararlanıldığını söylüyor. Tesis, 2014 yılında arıtılan lağımdan metan gazı elde etmeye başlayacak, böylece enerji maliyeti büyük ölçüde azaltılacak. Ayrıca işlemden geçirilen lağımdan elde edilen gübre, çiftçi ve bahçıvanlara satılarak gelir elde edilecek.

George Hawkins, ”Kuzey Amerika’da arıtma tesislerinde yenilenebilir enerji elde eden tek tesis biziz. Ancak bütün tesisler yalnızca kanalizasyon arıtmayla yetinmemeli, kaynakları yeniden kazanılır hale getirmeli,” şeklinde konuşuyor.

Temiz su yasasının gerektirdiklerini yapabilmek için Kongre’den yardım talebinde bulunmaya devam edeceklerini söyleyen George Hawkins, bir yanda da atık tesislerinin yöneticilerine, lağımı gelire dönüştürmenin yollarını arama çağrısında bulunuyor.

Temiz Su Kaynaklarının Geleceği Tehlikede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG