Erişilebilirlik

Telefon Skandalının Kilit İsmi Lise Terk


Amerikan istihbarat birimlerinin telefon kayıtlarını izlemeye aldığı ve bazı Internet şirketlerinin veri tabanlarına erişim sağladığını basına sızdıran Edward Snowden, Amerika’da günün konusu oldu.

Hong Kong’da bulunan Snowden, gazetelere gönöderdiği mektupta haberin arkasındaki kaynağın kendisi olduğunu ve istihbarat birimlerinin insanların kişisel hayatını bu şekilde izlemeye almasını yanlış bulduğu için haberi sızdırdığını söyledi.
29 yaşındaki Snowden’ın kim olduğu sorusunun yanıtı da açıklık kazanmaya başladı.

Gazeteler, Snowden’ın lise terk olduğunu, Amerika’nın doğu kıyısındaki Kuzey Carolina eyaleti ile Washington’a komşu Maryland’de büyüdüğünü yazdı. Snowden’ın liseyi terk ettikten sonra meslek eğitimi veren bir okulda bilgisayar dersleri aldığı da ortaya çıkan bilgiler arasında. Snowden’in 2004 yılı Mayıs ayında orduya yazıldığı ancak, ön eğitimi tamamlamadığı için dört ay sonra orduyla ilişkisinin kesildiği bildiriliyor. Snowden ise ayağı kırıldığı için eğitimi tamamlayamadığını söylüyor.

Telefon skandalını ilk kez duyuran Guardian gazetesine göre Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’nde çalışmaya güvenlik görevlisi olarak başladı. Ancak daha sonra bilgisayar programcılığı konusundaki yeteneği keşfedilince, Snowden Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’de Enformasyon Teknolojisi (IT) uzmanı olarak çalışmaya başladı. CIA’nin, Snowden’ı, diplomatik görevli kisvesiyle 2007’de Cenevre’de görevlendirdiği de iddia edildi.

Snowden, 2009 sonunda CIA’den ayrıldığını ve taşeron olarak Ulusal Güvenlik Dairesi için çalıştığını söylüyor.

Booz Allen Hamilton şirketi de bu yıl başında Snowden’i Hawaii’deki ofisinde üç ay boyunca çalıştırdığını doğruladı.

Komşuları, Hawaii’de kız arkadaşıyla yaşayan Snowden’ın genellikle sakin bir yaşam tarzı olduğunu söylüyor. Komşularının dikkatini çeken tek şey, Snowden’in garajında çok büyük karton kutular bulundurması olmuş.

Snowden, şu anda Hong Kong’da ve kişisel özgürlükleri güvence altında tutan bir ülkeye sığınma başvurusunda bulunmak istediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG