Erişilebilirlik

Texas'ta Kürtajı Kısıtlayan Yeni Yasa İmzalandı


Texas Amerika’da kürtajı en çok kısıtlayan eyalet haline geldi. Vali Rick Perry’nin imzaladığı kürtaj yasası, eyaletteki bazı kliniklerin kapısına kilit vurabilir.

Yeni kürtaj yasası hamileliğin beşinci ayında kürtajı kesinlikle yasaklıyor, düşük yaptırıcı ilaçların kullanımına da kısıtlama getiriyor.

Yasaya karşı çıkanlar, kürtaja erişim imkanlarının kısıtlanmaya çalıştığı görüşünde. Çünkü bu yeni zaman kısıtlamalarına uysalar da kürtaj yapan doktorlara yönelik ek kısıtlamalar getirildi. Doktorlara hastanelerde çalışma ruhsatı zorunlu hale getiriliyor ve kürtajın ameliyathaneler dışında yapılması da yasaklanıyor. 42 kürtaj kliniğine sahip Texas’ta halen yalnızca beş klinik bu şartları sağlayabiliyor.

Yasa, kliniklerin kendi tesislerini zorunlu koşullara uygun hale getirmesi için Ekim ayında yürürlüğe girecek.

Texas Valisi Rick Perry, yeni yasayla kadınların daha uygun ve hijyen sağlık koşullarında, kalifiye uzmanların denetiminde tedavi göreceğini açıkladı. Perry, yasanın “yaşamın korunması temeli üzerine kurulduğunu” söyledi.

Birçok eyalette benzer yasal girişimler, federal mahkemelerce “anayasaya uygun bulunmadığı için” durdurulmuştu. Texas’taki federal mahkemelerde de benzer davaların açılması bekleniyor.

Bir grup yeni kürtaj yasasını protesto etmek için Texas valisinin bürosu önünde yürüyüş düzenledi. Yasa haftalardır başkent Austin’deki eyalet meclisi önünde de protesto ediliyordu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG