Erişilebilirlik

Teksaslılar'ın At Geleneği Günümüzde de Sürüyor


Amerika’nın en büyük eyaleti Texas’ın Houston kenti modern mimariye, karmaşık bir otoyol ağına ve geniş bir alana yayılan banliyölere sahip. Tüm bu özellikler halkı motorlu araçlara bağımlı kılıyor. Ancak Houston’ın meşhur büyükbaş hayvancılık fuarı ve rodeo sezonu başlayınca kentin her yanı atlarla doluyor.

Amerika’nın dördüncü büyük kentinde fuar hayvancılık olunca geçit töreninde otomobillerin yerini atlar alıyor. Houston’da 1938’den bu yana her yıl kutlanan Büyükbaş Hayvancılık ve Rodeo Fuarı sırasında caddeler atlar, kovboylar ve kovboy kızlarla dolar. Ancak 1938’den bu yana Houston çok büyüdü. Artık çok az çocuk kırsal bölgelerde, atlar ve çiftlik hayvanlarıyla büyüyor.

Ama yine de atlar çocukların eğlencesi olmaktan çıkmadı. Şehir çocukları da ata binme şansına sahip. Aslında çok sayıda rodeocu şehirlerde yaşıyor. Kırsal bölgelerdeki dernekler ya da kulüplerde ata biniyorlar.

Her yıl bu kulüpler Teksas’ın bir çok yerinde, kimi zaman Houston’a yüzlerce kilometre uzakta toplanıyor, at ve at arabalarıyla kente geliyor ve kentin dışındaki bir parkta kamp kuruyor. Houstonlu Santos Cruz bu etkinliklerin amacının geçmişle bağ kurmak olduğunu savunuyor. Cruz, “Her zaman atalarımızın, otomobillerin olmadığı zamanlarda bu büyük çayırları nasıl aştığını merak etmişimdir,” diyor.

Her yıl bu çayırlardan düzenlenen atlı yolculuklar bir sosyalleşme fırsatı olarak görülüyor. Gerald Barkley ve arkadaşı Donald Kimble, Texas’ın başka bölgelerinden ama her yıl bu yolculuklarda görüşme fırsatı buluyorlar. Kimble, “Birbirimizi bir yıldır görmediğimiz için burada bir araya gelme fırsatı buluyoruz,” diye konuşuyor.

Barkley ve Kimble için ata binmek Texas geleneğini korumak açısından önemli. Kentli ya da kasabalı Texaslılar, yılda bir kez de olsa bu ortamlarda bir araya gelerek en azından kovboy yaşamını tecrübe etme fırsatı buluyor.


XS
SM
MD
LG