Erişilebilirlik

‘Teknoloji Teröristlerin İşini Kolaylaştırıyor’


ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, Irak ve Suriye’yi IŞİD’den temizlemede önemli yol katetti. Ancak ABD’li istihbarat yetkilileri uyarıyor. Terör tehdidi, gelişen teknoloji sayesinde daha geniş alanlara yayılıyor.

Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Nick Rasmussen, geçmişe göre bugün karşı karşıya olunan tehdidin daha geniş ve derin olduğunu söyledi. Rasmussen, “Terör tehdidi coğrafi olarak daha geniş bir alana yayılıyor, bu nedenle de öngörülmesi zorlaşıyor. Böyle bir ortamda saldırı hazırlıkları, hiç bir uyarı işareti göstermedin hızla yapılıyor,” diyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da, teknolojinin ulusal güvenliği nasıl etkileyeceğini öngörmenin zorluğuna dikkat çekiyor; IŞİD’in küresel terörizme olan etkisinin, yeni bir istihbarat gerçeği yarattığını söylüyor.

James Clapper, İstihbarat ve Ulusal Güvenlik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada da, “IŞİD sonunda bitirilecek, ama o zaman gelene kadar, daha fazla aşırılık yanlısı örgütler türeyecek ve bu örgütlerle mücadele etmek zorunda kalacağız,” dedi.

İstihbarat uzmanlarına göre ABD’de terör tehdidi, dışarıdan değil artan bir şekilde ülke içinden doğuyor. Saldırganlar genelde toplum yapısına uymayan ve dış ülkelerdeki terör ağlarıyla bağlantılı kişiler oluyor.

Nick Rasmussen, “Değişen ve artık farklı olan şey, ülke içinde büyüyen aşırıcılıklara karşı kırılgan olan nüfusun büyüklüğü ve ölçeğinin büyümesi. Bu da istihbarat ve kolluk kuvvetlerinin üzerindeki baskıyı artırıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bu parçalanma ve tehditlerin çeşitlilik kazanması, ülkeler arasında bilgi paylaşımının önemini de ortaya koyuyor ama bazılarına bu, gerçekleştirilmesi zor bir görev.

Teknolojik çözümler uzmanı Michael Leiter’e göre Avrupa terörle mücadelede çok başarısız ve kendi sınırlarını koruma becerisine sahip değil.

Terörle mücadelenin sınırlarını belirlemek de bir başka tartışma konusu. Bir çok uzman, IŞİD’in bu kadar öne çıkışının daha geniş bir çerçeveden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Uzmanlar, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide ya da Somali’deki El Şebab gibi örgütlerin altedilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini söylüyor.

George Washington Üniversitesi Siber ve İç Güvenlik Merkezi Başkanı Frank Cluffo, zaferi tanımlayabilmenin, tüm terörle mücadele çabalarının başarıya ulaşması için hayati önemde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bir gün IŞİD’i ve El Bağdadi’yi yenebilsek bile bu, cihat tehdidinin ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG