Erişilebilirlik

TBMM'de Oturma Eylemi


Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde yaşanan çatışmalar ve iç göç devam ederken, Ankara’da siyasete acil çağrı amacıyla CHP ve HDP’li eski ve yeni dönem milletvekilleri TBMM’de oturma eylemi başlattı.

Meclis bütçe görüşmelerine tartışmalar şeklinde yansımasına rağmen Güneydoğu Bölgesi’nde adeta iç savaş görünümündeki tablo, Ankara’da AKP Hükümeti cephesinde sadece “terör örgütü PKK ile rutin mücadele” olarak ifade edildi. Buna tepki, CHP ve HDP’li milletvekillerinden bugün ortak basın açıklaması ardından oturma eylemiyle geldi.

Akın Birdal, Melda Onur, Ufuk Uras, Binnaz Toprak, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Beyza Üstün, Hüsamettin Zenderlioğlu, Filiz Kerestecioğlu, Nursel Aydoğan gibi eski CHP ve HDP milletvekilleri, beraberlerinde yeni dönem vekiller ile birlikte TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Ankara’nın dikkatini bölgeye çekmek amacıyla eylem kararı aldıklarını açıkladı. Ortak açıklamada, “Olağanüstü halin bile bir hukuku var ama burada yok, Meclis'i göreve çağırıyoruz” denildi. Meclis’te muhalefet kulisinde oturma eylemine başlayan vekiller, hemen önlerine de “Barış hemen şimdi” ve “Hayatı ve özgürlükleri savunuyoruz” dövizleri yerleştirildi.

CHP ve HDP’li eski ve yeni milletvekilleri olarak “dayanışma grubu” oluşturduklarını kaydeden Melda Onur, Meclis’in dikkatini bölgede yaşananlara çekmek istediklerini söyledi.

Hasip Kaplan, “Dayanışma Grubu olarak bu kaosun Lahey’de bitmesini istemiyoruz. Meclis’in çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Binnaz Toprak, “Bu savaşın bitmesi lazım, Meclis’i göreve çağırıyoruz” derken, Ufuk Uras ise, “Köprülerin yeniden inşa edildiği bir Türkiye istiyoruz. Bu süreçte sadece çözüm süreci değil, tüm Türkiye buzdolabına kaldırıldı” mesajı verdi.

Aysel Tuğluk, “Yeterince öldük, yeterince acı çektik. Çok geç olmadan barış adına sözlerimizi söylemeliyiz” derken; Sebahat Tuncel, “Sessizlik öldürür, biz sessiz kaldıkça birileri ölecek. Buna dur demek hepimizin sorumluluğu. Bir an önce müzakere ve çözüm sürecine dönülmeli” diye konuştu.

Miroğlu: İç siyaset malzemesi olmamalı

Bu arada TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, bugünkü toplantısında araştırma konularını ele aldı. Toplantıda, Diyarbakır Cezaevi'nde 12 Eylül döneminde yaşananları incelemek üzere AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu başkanlığında alt komisyon kuruldu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, beraberinde Miroğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Orhan Miroğlu, Meclis'te gerçekleşen CHP ve HDP'li vekillerce oturma eylemi yapılmasına ilişkin şunları dile getirdi:

"Bizim konuya bakışımız Sayın Başbakan tarafından ifade edildi. AK Parti, elini taşın altında tutan siyasi parti. Bu bir takım sembolik hareketler yerine Meclis'te bu işin esastan tartışılmasını istiyoruz. Barışa dair girişimlerin destekçiyiz ama bu girişimler sembolik olmaktan öte geçmez. Milli birlik ve beraberlik projesi iç siyaset malzemesi değildir" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG