Erişilebilirlik

TBMM'de Eski Bakanlar İçin Gizli Oylama Günü


Türkiye'de yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili 4 eski bakan hakkında Yüce Divan'da Yargılama olup olmayacağı konusundaki karar, bugün TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamada alınacak

Türkiye'de yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili 4 eski bakan hakkında Yüce Divan'da Yargılama olup olmayacağı konusundaki karar, bugün TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamada alınacak.

TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylama saat 15.00'te oturum açıldıktan sonra gündem sırası geldiğinde öncelikle TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporu görüşülecek. TBMM Soruşturma Komisyonu adına Başkanvekili Yılmaz Tunç rapor sunumunu gerçekleştirecek.

Komisyon’da 4 eski bakan hakkında Yüce Divan'a göndermeme kararı alınmış ve ana raporda bu yönde oluşturulmuştu.

Bayraktar: Sevgiye ihtiyacım var

Yüce Divan'da yargılanması talep edilen eski bakanlardan Erdoğan Bayraktar, oturum başlamadan önce konuştu . Bayraktar, "Konuşmayacağım. Konuşmayacağım yakın dostlarım ve arkadaşlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. Arkadaşlarımın bu temennisine uymak durumundayım. Konuşmak istemiştim halen de istiyorum" dedi.

"Yerinizden söz alacak mısınız?" sorusu üzerine "Biz sizi seviyoruz siz de bizi sevin,sevgiye ihtiyacımız var" ifadesi dikkat çekti.

Eski bakanlardan Egemen Bagış da "Konuşacak mısınız?" sorusu üzerine "Siyasetçi gerekirse konuşur, A, B, C planı vardır" yanıtı verdi. Bağış, "Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz" sorusuna ise "Hayırlısı olsun" yanıtı verdi.

Egemen Bağış, bir gazetecinin "Kendiniz Yüce Divan'a gitmek ister miydiniz?" sorusu üzerine ise sinirlendi ve "Arkadaşlar röportaj mı yapıyoruz, ben size soru soruyor muyum?" tepkisi verdi.

CHP'li vekilden 'dövizli protesto'

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, oturum sırasında dövizli protesto yaptı. Üzerinde "hırsızlık yapan kızım Fatima da olsa, mutlaka cezalandırırım. Hz. Muhammed" yazan döviz dikkat çekti. TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın uyarısı üzerine döviz indirildi.

TBMM Genel Kurulu'nda 4 eski bakan hakkında Yüce Divan'a gönderme kararı alınabilmesi için 276 oy gerekiyor. Ancak muhalif vekil sandalye sayısı 223'te kalıyor. Bu nedenle en az 53 AKP'li vekil muhalefete destek vermezse 4 eski bakan şimdilik Yüce Divan'da yargılamayacak. Özellikle AKP'de üçüncü kez milletvekili seçilmiş oldukları için yeniden aday gösterilmeyecek olan 72 milletvekilinin hangi yönde oy kullanılacağı bilinmiyor.

Davutoğlu katılmıyor

Yüce Divan oylaması öncesinde TBMM Genel Kurulu'ndaki neler olacağına ilişkin bilgiler şöyle:

TBMM Genel Kurulu'ndaki gizli oylamada, renkli pusulalar ile gizli kabinde oy kullanılacak. Pusulalarda, 'beyaz' renk 'kabul', 'kırmızı' renk 'ret' ve 'yeşil' renk ise 'çekimser' anlamına gelecek.

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere ziyareti nedeniyle oylamada olmayacak. Davutoğlu ile birlikte gezide olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da oylamada yer almayacak.

TBMM Genel Kurulu'nu bugünkü oturumu, eğer son dakika değişikliği olmazsa nöbetçi konumundaki TBMM Başkanvekili, AKP'li Ayşenur Bahçekapılı yönetecek. CHP Grubu adına konuşmaları Ömer Süha Aldan ve Ali Özgündüz gerçekleştirecek.

MHP Grubu adına Faruk Bal konuşacak. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın verdiği bilgiye göre, HDP de tam kadro oylamada yer alacak. Sağlık sorunu olan vekillerden henüz resmi mazeret bildirmiş vekil yok. CHP Grubu her bakan için ayrı ayrı 4 önerge hazırladı.

MHP Grubu, Devlet Bahçeli haricindeki her vekil her bakan için ayrı ayrı önerge hazırladı. Dolayısıyla MHP'li vekillerce 200 önerge verilmiş olacak. Ayrıca MHP Grubu olarak her bakan için ayrı olmak üzere 4 önerge de verilecek. HDP Grubu da her bakan için ayrı ayrı olarak 4 önerge hazırladı.

Tanal'dan TBMM'ye dilekçe

Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Mahmu Tanal, yazılı bir dilekçe ile gizli oylama için TBMM Başkanlığı'na başvurdu. Tanal, dilekçesinde, TBMM Başkanlığı'ndan oylamanın gizliliğini korumak amacıyla kabine girişte cep telefonu yasağı uygulanmasını istedi.

Yedi günde Anayasa Mahkemesi'ne

TBMM İç Tüzüğü'nde 112. maddesindeki "Türkiye Büyük Millet Meclisince Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç yedi gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilir" ifadesi yer alıyor. Bu nedenle eğer TBMM'de Yüce Divan'a sevk kararı alınırsa bunun 7 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'ne iletilmesi gerekiyor.

STK'dan 'şeffaflık' çağrısı

Bu arada Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nden gizli oylama ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, milletvekillerine seslenilerek, "Sayın Milletvekilimiz'in vereceği oyun Türkiye'de fiili bir cezasızlık ve dokunulmazlık kültürünün oluşumuna katkıda bulunmayacak ve bir hukuk devletinde adilane bir yargı yolunun önünü açacak yönde olacağına inanıyoruz" denildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG