Erişilebilirlik

TBMM Heyeti Paris'te Darbe Girişimini Anlattı


Türkiye’de 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Batı'nın tavrını eleştiren iktidar ve muhalefet partiler üyesi bir grup milletvekili Paris'e gelerek darbe girişimini Fransa’ya anlattı. Heyet, daha önce Dışişleri Bakanlığı'na iletilen ve Fethullah Gülen'e bağlı olduğu belirtilen dernek ve kurumlara ilişkin liste konusundaki hassasiyetlerini gündeme getirdiklerini de belirtti.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi milletvekilleri, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, CHP İstanbul milletvekili Eren Erdem, AK Parti Rize milletvekili Hasan Karal ve AK Parti Şanlıurfa milletvekili Halil Özcan'dan oluşan heyet iki günlük temasları boyunca Meclis, Senato ve AB Bakanlığı ile OECD temsilcileri ile bir araya geldiler. TBMM Heyeti, temaslarının ardından, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği’nde Fransız ve Türk medyasının katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı, Fransız gazetecilerin sorusu üzerine, her milletvekilinin darbe girişiminin yaşandığı geceyi anlatmasıyla başladı.

İlk söz alan Hasan Basri Kurt, "O gün seçim bölgemde bir golf sahasının açılışı vardı. Dışişleri Bakanı'nın da katıldığı bir açılış idi. İnsanlar gayet rahat, gelecekle ilgili şüpheleri yoktu. Yemek sonrası Boğaziçi Köprüsü’nün kapatıldığı haberi geldi. Ve bizim açımızdan da şok edici bir gelişmeydi. Çok uzun bir geceydi. Sabah olduğunda ise liseden tanıdığım bir arkadaşımın da ölenler arasında olduğunu öğrendim. Bütün gece boyunca hissettiğim en önemli şey, Türk halkının demokrasi ve kendi geleceğine olan inancını pekiştirmesiydi" dedi.

‘Kimse Cumhurbaşkanı'nı sandıkta yenme zevkini elimizden alamaz’

Heyetteki tek CHP'li milletvekili olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sert muhalefeti ile tanınan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de, "15 Temmuz benim evlilik yıldönümüm. Evlilik yıldönümünü eşimle kutlamak için İstanbul yolundayken haber aldım. Ama IŞİD'in Anıtkabir ve Boğaz köprüsüne kamikaze saldırısı zannettik. Sonra darbe girişimi olduğunu öğrendim. Halkın sokağa çıkması ve Ankara'da arkadaşlarımızın Meclis'te toplanmasıyla beraber hızlı bir şekilde Meclis'e döndüm. Sabah 4 sularında Meclis'e vardım. Meclis'te tatil kararı alınmasaydı çok sayıda milletvekili yaşamını yitirebilirdi. Biz darbelere karşı ahlaki bir tavır sergiliyoruz. Kimse cumhurbaşkanını sandıkta yenme zevkini bizden alamaz. Onu sandıkta yenme konusunda kararlıyız. Her koşulda demokrasiye sahip çıkacağız" diye konuştu.

TBMM Heyeti Paris'te Darbe Girişimini Anlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

‘Meclis sabaha kadar 9 ayrı hava saldırısına uğradı’

AK Parti Urfa Millervekili Halil Özcan da, o geceyi "Cuma günü Meclis tatildi. Öğleden sonra Genelkurmay'da bazı hareketlilikler olmuş ama Meclis'te hissedilmedi. Akşam televizyondan köprünün kapatıldığını duydum ama bunun bir kalkışma olduğunu kimse düşünemedi. Bir terör saldırısı olduğunu düşündük. O günlerde Türkiye'de darbeyi gerektirecek hiçbir gündem yoktu. Saat 22.30 da Başbakan Binali Yıldırım bunun darbe olduğunu söyleyene kadar bilemedik. Gece yarısı evden kalkıp Meclis'e gittim. Meclis'e giriş kapısında bir tarama oldu. Genel Kurul'a geçtik. Ortak bildiri hazırladık. Meclis sabaha kadar 9 ayrı hava saldırısına uğradı. Biz içerideyken tanklarla girmeye çalışmışlar. Darbe 6 saat içinde engellendi" sözleriyle anlattı.

Gazetecilerin "ABD ile ilişkiler Gülen yüzünden bozulur mu?" sorusuna AK Partili Kurt, “Türkiye-ABD ilişkieri tek başına Gülen ile ilişkilendirilebilecek bir ilişki biçimi değil. Tek bir boyutu alıp bütün ilişkiyi negatif bir yöne çevirmek olmaz ama bu konuda biz ısrarcı olacağız" yanıtını verdi.

Kurt bir soru üzerine, Fransız Dışişleri'nden kapatılması istenen 30'u aşkın Gülen'e bağlı dernek ve kuruma ilişkin de bilgi verdi. Samsun Milletvekili Kurt, "Derneklerin sayıları değişiyor. İsimleri değişiyor. Çünkü bu örgüt bir istihbarat biriminin yöntemlerini kullanarak sürekli kabuk değiştiriyor. Kapalı bir yapı olduğu için, teknikleri de ona göre. Biz bunları anlattık. Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde gerekenler yapılacaktır" dedi.

‘Gülen'in yaptığını sadece Hitler yapmış

Fransız gazetecilerin, "15 Temmuz'da darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye 'de bunun etkileri nasıl olurdu?" sorusuna Samsun Milletvekili Kurt, "Daha önce darbeler oldu Türkiye'de, ama hükumetler hedef alındı. Halk ve Meclis değil. Avrupa'da sadece Hitler İngiliz parlamentosunu bombalamış. Onun dışında parlamento bombalayan darbe yok. Eğer bomba bir metre daha kaysaydı 150 parlamenter ölebilirdi. Demokratik rejimden söz edilmeyecekti. 3 milyon Suriyeli'yi misafir ediyoruz. Ama bizim başımıza böyle bir şey gelse bizim gideceğimiz hiç bir yer de yok. Bu hissiyatın insanları sokaklara döktüğüne inanıyorum" dedi.

‘Darbe olsaydı Gülen, Humeyni gibi uçakla Türkiye'ye gelirdi’

CHP'li Eren Edem de, "Bu darbe başarılı olsaydı eleştiren gazeteciler tutuklanırdı. Protesto eden göstericilere biber gazı atılırdı. Türkiye'nin zencileri Aleviler ve Kürtler için bir şey değişmezdi. Çok büyük bir ihtimalle hükümetin tüm yetkilileri ters kelepçe ile spor salonlarında bekletilirdi. Siyasi partilerin tamamı kapatılırdı. Biz hepimiz tutuklanıp, şu an bir askeri cezaevinde sorgulanıyor olurduk. Hükumeti eleştirmek için söylemiyorum ama geçtiğimiz yıllarda kurulan kumpas davaları gibi mahkemeler kurulur, çoluk çocuk yaşlı demeden insanlar cezaevine doldurulurdu. Fethullah Gülen Humeyni gibi bir uçakla Türkiye'ye gelir ve onun gibi geniş yetkilerle donatılırdı" görüşlerini dile getirdi.

‘PKK, PYD, DHKP-C, FETÖ’

Türkiye ve AB arasındaki göçmen geri kabul anlaşmasının sorulması üzerine de Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, "Avrupa'ya geçen kaçak göçmen sayısı günde 7 binlerden 35'lere geriledi. Avrupa'ya teklifi götürdüğümüzde onlar günde 700-800 rakamına bile razılardı. Başarılı bir formül oldu. Dolayısıyla vize serbestisi anlaşması yerine getirilmeli. Tek şartımız terörle mücadele. PKK, PYD, IŞİD ve FETÖ ile ilgili çekincelerimizi aktardık. Umarım bu çekincelerimiz anlaşılır" dedi.

Bir Fransız gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan Batı'nın darbe karşısındaki tavrını eleştirdi. Nasıl bir tavır bekliyordunuz?" sorusuna ise, Rize milletvekili Hasan Karal, "Fransa'da meydana gelen terör olayları karşısında ilk tepkilerden birini Türkiye vermiştir. Hatta dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu bizzat törene katıldı. Halbuki bu darbe teşebbüsü demokrasiye karşı, tepkilerini geç yapmaları bizim için son derece manidar olmuştur. Cumhurbaşkanının tepkisi de budur. Maalesef Avrupalı dostlarımızdan beklediğimiz tavrı göremedik" yanıtını verdi.

Hakkı Akil: ‘Batı darbenin kazananını bekledi’

Türkiye'nin Paris büyükelçisi Hakkı Akil de, "Batı, darbenin kazananını gördükten sonra açıklama yapmayı tercih etti. Darbenin kendisine bir tepki göstermeden, darbe sonrası için açıklama yapmayı seçtiler. İsveç eski Başbakanı Carl Bildt bunun büyük bir hata olduğunu ve AB'nin güvenilirliğini yitirdiğini açıkça söyledi" hatırlatmasında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG