Erişilebilirlik

TBMM'de Muhalefet Direnişte İktidar Suçlamada


Polise yargı kararı olmaksızın tanıdığı yetkiler nedeniyle tartışma yaratan İç Güvenlik Paketi, iktidar partisi AKP'nin hızlı yasalaştırma adına muhalefete söz hakkı vermeme tavrı üzerine TBMM'de oturma ve kürsü işgali eylemlerine neden oldu. TBMM'de gece yarısından sonraki oturumda bir saat içerisinde hızlıca ilk üç maddesi kabul edilen İç Güvenlik Paketi görüşmelerindeki muhalefet direnişi ve buna iktidar tepkisi sürüyor.

Türkiye'de 7 Haziran Pazar günkü genel seçim arifesinde toplumsal muhalefete ve gösteri-yürüyüş hakkına sınırlama getireceği ve polis şiddetini arttıracağı endişesiyle tartışılan İç Güvenlik Paketi, yasalaşma yolunda. Buna karşı muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP, AKP Hükümeti'nin geri adım atmaması üzerine 312 sandalye ile ezici çoğunluğa sahip olduğu TBMM'de "oyalama taktiği" izliyordu. Ancak Salı gecesindeki kapalı oturumda önergeler ve söz alma gibi iç tüzük haklarını kullanmakta olan muhalefet ile iktidar arasında kürsü sırası tartışmasıyla başlayan kavgada beş muhalefet vekili yaralanmıştı. Ancak Çarşamba günkü bir günlük ara sonrasında TBMM Genel Kurulu toplantıları yeniden başladı. Muhalefet partileri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten "AKP yanlısı tavrı" nedeniyle TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın oturumları yönetmemesini istemişlerdi. Bu talebe karşın AKP'li başkanvekilleri Bahçekapılı ile Sadık Yakut'un yönetiminde oturumlara devam edildi.

Gece TBMM'de maddelere geçilmesi planlanan İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde muhalefet yine yazılı, sözlü önergeleri ile söz alma talepleriyle harekete geçti. Ancak AKP'li Bahçekapılı'nın Başkanlık Divanı kürsüsünde muhalefet partilerince yöneltilen talepleri yanıtsız bırakması üzerine kürsü işgali başladı.

Sloganlarla otuma eylemi

CHP ve HDP'li vekiller birlikte Başkanlık Divanı önüne gitti ve burada oturmaya başladı. CHP ve HDP'li vekillerce yapılan eylemede MHP Grubu da destek verdi. Bu arada HDP'li vekiller Kürtçe sloganlar atmaya başladı. Kürtçe, Türkçe "Direne direne kazanacağız" gibi sloganlar üzerine sosyal medyada ise "#DirenMeclis" başlığıyla paylaşımlar da başladı. Vekiller, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atarken Gezi protestoları sırasında hayatını kaybedenleri de sloganlarla anımsattı.

Tasarı ne getiriyor?

Tasarı ne getiriyor?

Herkesin telefonu 48 saat süresince hakim denetimi olmadan dinlenebilecek

Türkiye’de yapılan tüm dinlemeler Ankara’da görevli tek hakim tarafından denetlenecek

Polis toplumsal olaylarda üç gün çıkmayacak özellikte boyalı su kullanacak

Polisin aldığı herhangi bir önleme karşı gelmeniz durumunda gözaltına alınacaksınız

Polis savcı kararı olmadan ve kimseye haber vermeden 48 saat gözaltında tutabilecek

Yüzünüzün kısmen bile kapatıldığı toplantı ve gösterilere katılırsanız 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacaksınız

Valinin ilan ettiği yasaklara uymayanlar 1 yıl hapisle cezalandırılacak

Vali toplumsal olaylarda belediyenin araç ve gereçlerine el koyabilecek, personeline emir verebilecek

Kiraladığınız araç ve gittiğiniz yer anlık olarak emniyet tarafından takip edilecek

Polis, hakim ve savcı kararı olmadan istediği kişinin üstü, eşyası ve aracını arayabilecek

Polis toplumsal olaylarda “Cebinde taş vardı” bahanesiyle bile silah kullanabilecek

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak katalog suç kapsamına girecek. Bu durumda herkes tutuklanabilecek

Kaynak: Çağdaş Hukukçular Derneği

AKP, ‘HDP ile işbirliği’ suçlaması yaptı

TBMM'deki bu tablo üzerine AKP'li vekillerce CHP ve MHP'nin HDP ile işbirliği yaptığı yönünde eleştiri içeren Twitler atılması dikkat çekti.

Kürt sorununun çözümünde HDP ile müzakereleri bizzat yürüten isim Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "HDP-CHP-MHP eylem ittifakı milletin hafızasından silinmeyecek. Türk milletinin gazi meclisindeki bu tablo milletin vicdanında mahkum olacak. HDP'nin taşkınlıklarına çanak tutan, TBMM'yi gösteri alanına çevirmesine destek olan CHP ve MHP'nin tavrı unutulmayacak" diye twit attı.

Akdoğan, geçtiğimiz günlerde HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i Meclis'teki odasında ziyaret ederek, Kandil'e iletilecek mesajı görüşmüştü.

Altay, Bakan Ala'ya seslendi

Bu arada Sadık Yakut'un 4. maddeyi de hızlıca oylatması ve AKP'li vekillerce kabul edilmesi ardından usul itirazı ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yerinden söz aldı. Altay, salondaki İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya seslensek, İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy ile her partiden birer temsilci katılımıyla bugün gündüz saatleri uzlaşı sağlanması için toplantı çağrısı yaptı. Altay, parlamenter demokrasiye yakışmadığını belirttiği bu yasalaştırma süreci yerine Pazar günü TBMM'yi tatil etme ve uzlaşma istedi.

Ancak Bakan Ala, Altay'ın çağrısına hiçbir yanıt vermedi.

Hemen ardından 5. madde hızlıca okundu ve muhalefet önergeleri gerekçeleri okumaksızın AKP çoğunluğuyla reddedilerek, 6.maddeye geçildi. Muhalefet divana doğru yürüyünce TBMM Başkanvekili Yakut, oturuma ara verdi.

TBMM'deki oturma eylemli İç Güvenlik Paketi görüşmeleri, şu dakikalarda halen devam ediyor. www.tbmmtv.gov.tr internet adresinden canlı izlenmesi mümkün olan görüşmelerde, salondaki mikrofon kontrolü yetkisi ve mekanizması Başkanlık Divanı'nda olduğu için zaman zaman mikrofonlar kapatılınca yayında sessizlik oluşuyor.

TBMM'de 6.madde görüşmelerinde verilen ara sonrasında kürsüye MHP'li Sinan Oğan ve ardından MHP'li Faruk Bal geldi. Oğan ve Bal, sloganlar eşliğindeki konuşmalarında TBMM'deki bu tablo karşısında görüşmelere devam edilemeyeceğini vurguladı.

Bu sırada HDP'li Pervin Buldan öncülüğünde Gezi'de hayatını kaybedenlerin isimleri seslendirildi ve vekiller her ismin ardından "Burada" diye bağırdı.

Bal'ın konuşması sonrasında TBMM Başkanvekili Yakut, her partiden grup başkanvekillerini odasına çağırarak oturuma 15 dakika ara verdi.

Aranın sonunda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi tüm konuşma süresi boyunca "Kahrolsun Faşizm!" sloganı attı. Çelebi'nin bu tavrı nedeniyle sosyal medyada eski DİSK Başkanı olması anımsatılarak hükümet içersinde "Çelebi sendikacı, saatlerce slogan atabilir" yorumları göze çarptı.

Meclis'in görüştüğü İç Güvenlik Paketi'nin içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG