Erişilebilirlik

TBMM’de Başörtüsü Tartışması Büyüyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi
Türkiye Büyük Millet Meclisi

Adalet ve Kalkınma Partisi’nden üç kadın milletvekilinin yarınki TBMM oturumuna başörtülü olarak katılacaklarını açıklamasından sonra başlayan siyasi tartışma büyüyerek devam ediyor

Adalet ve Kalkınma Partisi Konya milletvekili Gülay Samancı, Denizli milletvekili Nurcan Dalbudak, Kahramanmaraş milletvekili Sevda Beyazıt Kaçar’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nun yarınki oturumuna türbanla katılacaklarını açıklamasının yarattığı tartışma giderek büyüyor.

Meclis’te başörtülü vekil tartışması

Milletvekili arkadaşlarına destek veren AKP Mardin milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, iyileşmesi halinde kendisinin de Perşembe günü Meclis’e başörtüsüyle geleceğini açıkladı. Şahkulubey, ‘başörtüsü olayı kişinin Rabbi ile olan bir kulluk meselesidir. İnsanın başını örtmesi, Allah’la aralarında olan bir konudur. Haca giden her hanım 'dönüşte başını örtecektir; örtmeyenin hacı kabul değildir' gibisinden bir hüküm kesinlikle mevcut değildir. Ben kendi mevcut durumumu göz önünde bulundurarak başımı örtmeye karar verdim. Başımı örtmemle bu konuda beni destekleyeceklerin olacağı gibi, karşı çıkacakların da olduğuna inanıyorum. Ancak bu kararıma herkesin saygı göstermesini bekliyorum" dedi.

Muharrem İnce: Başbakan’ın elinden mağduriyet silahını alacağız

CHP cephesinde iki farklı görüş var. Partinin yenilikçi kanadı başörtüsüne karşı çıkılmasının yanlış olacağı görüşünü savunuyor. Ulusalcı kanat ise Meclis’e başörtüsüyle girilmesinin laikliğe aykırı olduğunu ve reddedilmesi gerektiğini söylüyor.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılmadığı bugünkü Meclis Grup Toplantısı’nda bu konu enine boyuna masaya yatırıldı.Toplantıyı yöneten Grup Başkan Vekili Muharrem İnce iktidar partisini eleştirdi. İnce, ‘iktidar milletvekillerinin dertleri sadece seçim öncesinde bir türban mağduriyeti yaratmak. Bunu diline dolayacak. Seçim meydanlarına çıkacak ‘benim başörtülü bacım’ diye başlayacak sanki başörtülü bacılar sadece onun bacısı. Bizim bacımız değil. Tayyip Erdoğan’ın elinden bu silahı alacağız. Mağrur olmamasına rağmen, onun mağdur görüntüsü çizmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

AKP’nin 6 yıl önce başörtüsü mağduriyetinden yakınan bir milletvekilini disiplin kuruluna sevk ettiğini hatırlatan CHP Grup Başkan Vekili, iktidar partisini ikiyüzlü politika izlemekle itham etti ve ‘Bütün özgürlükleri yok ettiler Türkiye’de. Haberleşme, seyahat özgürlüğü yok. Türkiye’de hiçbir özgürlük yok. Özgürlükten söz ediyorlar’ dedi. İnce, söz konusu kadın milletvekillerinin daha önce başörtüsü takmadıklarını belirterek ‘özel görevli’ olduklarını iddia etti.

Aygün: Gezi direnişinde ayağa kalkan laiklikti

Toplantıda söz alan Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün CHP Grubu’nun laikliğe çıkması gerektiğini savundu. Aygün, "CHP kendi değerlerinden biri olan laikliği mi savunacak yoksa laikliği oy kaybettiren bir olgu olarak mı görecek? Sayın Kılıçdaroğlu, uzun süredir laiklik ilkesini ağzına dahi almıyor. Bu konuda sayın Kılıçdaroğlu'nun tutumu net olmalıdır. Unutulmasın ki Gezi Direnişi sırasında ayağa kalkan miliyonlarca insan, laikliğin ortadan kaldırılmasına da tepki olarak alanlara inmişti" dedi. Aygün’e bir diğer Tunceli milletvekili Kamer Genç de "milletvekillerinin türbanla Meclis’e girmesi yanlıştır’ diyerek destek verdi.

Ancak grup toplantısında CHP’nin gerilimi yükseltmemesi ve iktidar partisinin bundan mağduriyet üretmemesi konusunda tavır geliştirilmesi ağırlık kazandı.

Bahçeli: Başörtülü vekile tepki “ahmaklık”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yarınki oturum öncesi ana muhalefet partisini itidalli davranması yönünde uyarılarda bulundu. MHP lideri, ‘kimin nasıl giyineceğine, inancı gereğince nasıl davranacağına siyasetin hüküm vermek için pozisyon alması toplumsal barış ve uzlaşma açısından talihsizlik, aynı zamanda da ilkel bir tutumdur. TBMM'ne başörtüsüyle gelmek isteyen kadın milletvekillerine peşin ve ön yargıyla tavır alınması, hele ki, Meclis'in hukukuna sahip çıkılacağının iddia edilerek gerekçe oluşturulmaya çalışılması tam bir ahmaklık ve gerilim yanlısı politikacı acizliğidir" dedi.

AKP: Çarşaflı kadına rozet takan CHP’nin tepkisi ikiyüzlülük

AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, CHP’yi eleştirdi ve CHP grubunun tepki göstermesi halinde geri püskürtüleceğini söyledi. Elitaş, ‘çarşaflı kadınlara rozet takan CHP’nin başörtülü milletvekillerine tahammül edememesi ikiyüzlülüktür’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG