Erişilebilirlik

Tayvan ve G. Kore LCD Üreticilerine Dev Ceza


Tayvan ve G. Kore LCD Üreticilerine Dev Ceza
Tayvan ve G. Kore LCD Üreticilerine Dev Ceza

Avrupa Birliği Komisyonu beş Tayvan ve Güney Koreli elektronik üreticisine 865 milyon dolarlık ceza verdi. Şirketler, çok satılan LCD ekranlı elektronik ürünlerin fiyatlarını belirlemekle suçlanıyor.

Komisyon, en büyük cezayı Tayvan şirketi Chimei Innolux’a kesti. Şirket 400 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Diğer üç Tayvan şirketine, AU Optronics, Chunghwa ve Picture Tubes’a ise daha küçük cezalar verildi. Güney Kore’den LG Display de ceza alan şirketler arasında.

Güney Koreli elektronik devi Samsung da bu şirketlerin oluşturduğu tekelin parçası olmakla suçlandı. Ancak yetkililere LCD fiyatlarının sabit tutulması planıyla ilgili detayları sağlayan ilk şirket olduğu için para cezası almadı.

Komisyon, Ekim 2001 ile Şubat 2006 tarihleri arasında bu şirketlerin 60 kez bir araya geldiğini; buluşmaların büyük bölümünün Tayvan’da bir otelde yapıldığını ve LCD ekranlı ürünlerin satılacağı en düşük fiyatın bu toplantılarda belirlendiğini kaydetti. Komisyon, şirketlerin rekabet kurallarını çiğnediklerinin farkında olduklarını ve bilinçli olarak gizlice toplandıklarını belirtti.

AB yasaları gereği şirketler, tekelciliğe karşı yasaları çiğnemeleri durumunda küresel gelirlerinin yüzde 10’unu bulan para cezalarına çarptırılabiliyor.

XS
SM
MD
LG