Erişilebilirlik

Tayland'daki Saldırının Zanlısı Video Kamerada


Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça, dün başkent Bangkok’ta düzenlenen bombalı saldırının ardından video kameralara yakalanan zanlıların arandığını bildirdi. Saldırıda en az 22 kişi ölmüş, 120 kişi yaralanmıştı.

Başbakan, ülkesine bir dizi nedenden dolayı zarar vermek isteyen kişiler bulunduğunun altını çizerek, bunun siyasi olmasının yanı sıra, başta turizm olmak üzere ülke ekonomisini de hedef alabileceğine dikkati çekti, sorumluların kısa zaman içinde adalet önüne çıkarılacağı sözü verdi.

Yetkililer, Pazartesi günü Erawan tapınağında meydana gelen patlamadan önce sokak kameralarının çektiği görüntülerde şüpheli bir şahsı tespit ettiklerini söyledi. Salı günü yayınlanan videoda, bir adamın sırt çantasını bir banka bırakıp gittiği görülüyor. Yetkililer, patlamanın bundan kısa bir süre sonra meydana geldiğini söyledi.

Salı günü başka bir patlama da, Bankok’ta bir tren istasyonunda meydana geldi. Polis, küçük bir aygıtın köprüden nehre atıldığını bildirdi. Kapalı devre televizyon görüntülerinden, aletin suyla teması sonrasında patladığı görülüyor. Bu patlamada yaralanan olmadı.

Pazartesi günü geç saatlerde meydana gelen patlama, Bankok’un Erawan Hint Tapınağı’na yakın yerdeki popüler merkezi Ratchaprasong kavşağında gerçekleşti. Patlamada yaşamını yitirenler arasında altı Tayland, dört Malezya, üç Çin ve birer olmak üzere Singapurlu ve Filipinli turist bulunuyor. Bu rakamlar da tapınağın Asyalı turistler arasındaki popülaritesini ortaya koyuyor.

Salı sabahı bölge sakinleri ve ziyaretçiler yas tutmak için toplandı.

Olaylardan etkilenen Avustralya’nın Queensland kentinden gelen Grace Evans, patlamanın oteline sadece iki kilometre uzakta meydana geldiğini söyledi.

Bangkok emniyet müdürlüğünün hemen karşısındaki Erawan tapınağı, başkentin en işlek kavşaklarından birinde bulunuyor. Tapınak üzerinden geçen iki tren hattı geçerken, turistler ve ibadet etmek isteyenler gün boyunca tapınağı ziyaret ediyor.

Kameralara yakalanan zanlı
Kameralara yakalanan zanlı

Tayland yetkilileri her ne kadar saldırının arkasında kimin olduğunu bilmediklerini söylese de, ülkenin çalkantılı iç siyasetinin bu patlamayla bir ilgisi bulunmadığını da söylemedi.

Tapınak, hükümete karşı oluşan farklı siyasi gruplar tarafından yıllarca işgal edilmiş bir bölgeye çok yakın bulunuyor.

2010 yılında güvenlik güçlerinin zoruyla bölgeden uzaklaştırılan hükümet karşıtları, bu alanı haftalar boyunca işgal etmişti. Çıkan arbedede birkaç kişi hayatını kaybetmiş, bölgede bulunan alışveriş merkezinde de kundaklama yaşanmıştı. 2014 yılında da Yingluck Şinawatra liderliğinde hükümete karşı gösteriler başlatıldı ve hükümet askeri darbe ile görevinden uzaklaştırıldı.

Son bir yıldır ülke genelinde protestoları yasaklayan Tayland’ın askeri hükümeti, ülkenin yeni bir seçime hazır olmadığı nedeniyle demokrasiyi askıya aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG