Erişilebilirlik

TAVAK: 'AB Türkler'in Gündeminden Düşüyor'


Kısa adı TAVAK olan Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın, ‘Türk Halkının Avrupa Birliği’ne Bakışı’ başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre, Avrupa Birliği’ne üyelik Türkiye kamuoyunun gündeminden her geçen gün daha da düşüyor. Başkanlığını Prof. Faruk Şen’in yaptığı vakfın 1250 kişinin fikri sorularak yaptığı araştırmanın en çarpıcı sonucu kamuoyunun AB’ye olan inancını ve üyeliğe yönelik istemindeki umudunu her geçen gün yitirmesi.

Araştırmaya göre Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olacağına inananların oranı yüzde 18,6 ile çok düşük bir oranda. Fikri sorulan her dört kişiden üçü ‚Türkiye’nin ekonomik olarak AB’ye ihtiyacı yok’ derken, her üç kişiden biri Türkiye’nin olası AB üyeliğinin en önemli katkısının serbest dolaşım hakkı olacağı görüşünde. ’Türkiye’nin Avrupa Birliği dışındaki en önemli alternatifi hangisidir’ sorusuna verilen cevaplarda ise, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerini kapsayan ‘BRICS’ ülkeleri ile işbirliği birinci sırada yer alıyor.

TAVAK Başkanı Profesör Faruk Şen’e göre, Türkiye kamuoyunun AB üyeliğine olan istemini yitimesindeki en önemli nedenlerden biri, son yıllardaki ekonomik büyüme ile bağlantılı toplumun kendine olan güveninin artması.

Profesör Şen, Avrupa’da gelişen İslamafobi ve ırkçılık gibi sorunlara paralel olarak, başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere AB ülkelerinden gelen olumsuz sinyallerin AB karşıtlığını arttırdığı görüşünde.

Yapılan araştırmanın Türkiye’nin AB üyeliği konusunda olumlu sinyaller vermediğini savunan Profesör Şen, AB’nin Türk kamuoyunu kazanmak için somut ve yapıcı adımlar atmasının şart olduğunu savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG