Erişilebilirlik

TSK Darbecilikle Suçlanan Orgenerale Sahip Çıktı


Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün yeni bir açıklama yayınlayarak demokrasiye bağlığının altını çizdi.

“Bu zilleti ve rezaleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetlerine ve asil milletimize yaşatan alçaklar en ağır şekilde cezalandırılacaklardır” diyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin aynı gün 16 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildiğini doğruladı.

Darbe girişiminin “illegal çete mensubu teröristler” olarak adlandırılan ‘Fethullahçı Terör Ordusu FETÖ’ mensupları tarafından yapıldığını yineleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, yayınladığı bildiride kara, deniz ve jandarma kuvvetlerine yönelik suçlamada bulunmazken cuntacıların asıl odağı olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı gösterdi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın talimatıyla saat 19.26, 19.56 ve 20.31’de Hava Harekat Merkezi’nin, “uçuşların durdurulması ve havadaki görevli uçakların indirilmesi”ne ilişkin direktifler yayınladığını belirten TSK, buna rağmen 21.45’te değişik kodlarla iniş kalkış yapıldığını ve İstanbul’da bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın talimatlarının dikkate alınmadığını belirtti.

TSK: Hava Kuvvetleri Komutanı, Org. Öztürk’ten darbecileri ikna etmesini istedi

Bildiriye göre, direktiflerin yerine getirilmediğini gören Hava Kuvvetleri Komutanı, Akıncılar Üssü’nde bulunan Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Akın Öztürk’ü aradı.

“Hava Kuvvetleri Komutanı, Ankara’da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü Akıncı’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle Akıncı’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir.”

Darbe girişimine yalnız üç meydanın katıldığını vurgulayan bildirinin geri kalan bölümü darbe girişiminden sonra 19 Temmuz’da yayınlanan ikinci bildiriyle hemen hemen aynı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, şu anda tutuklu bulunan ve kimi çevreler tarafından “darbe girişiminin bir numaralı sorumlusu” kimi çevrelerce “darbenin genelkurmay başkanı” olarak gösterilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk’e sahip çıktığı görülüyor.

Öztürk, “darbe girişimini paralel yapı yaptı” demişti

Orgeneral Öztürk, savcıya verdiği ifadede darbe girişimine katılmadığını, hatta TSK bildirisinde belirtildiği gibi darbecileri ikna etmek için devreye girdiğini söylemişti.Eski Hava Kuvvetleri Komutanı, darbe girişimini ”paralel yapı”nın yaptığını da dile getirmişti.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı, “Bir odada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Sonunda onlar ikna olunca Genelkurmay Başkanı, Başbakan’la görüştü. Bana ‘Sen burada kal, bunları iyice ikna et’ dedi. Sonra helikoptere binip Başbakanlığa gitti. Bir süre sonra üsten helikopterle ayrılmak üzere teşebbüste bulundum. Bacağımdan yaralandım. Daha sonra Genelkurmay İkinci Başkanı’nın üste olduğunu öğrendim. Onun bulunduğu odaya gittim, gözleri bağlıydı. Gözlerini açtım. El ve ayakları bağlıydı, çözdüm” demişti.

Öztürk, paralel yapıyla mücadelesi konusunda Hakan Fidan ve Necdet Özel’i tanık göstermişti

Paralel yapıyla hayatı boyunca mücadele ettiğini söyleyen Org. Öztürk, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i tanık göstermişti.

Üç gün önce tutuklanan Orgeneral Akın Öztürk’ün yakalandıktan sonra çekilen ilk fotoğraflarında darbe aldığı, bir gün sonra yayınlanan fotoğraflarda bayağı hırpalandığı fark ediliyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG