Erişilebilirlik

Tarhan: 'CHP Yıllarca Bölünmedi Ne Oldu?'


Türkiye’de 7 Haziran Genel Seçimler için siyasi partilerden az sayıdaki liderlik koltuğunda ‘kadın’ varlığıyla yarışta iken Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, CHP oylarını böleceği eleştirisine sert yanıt verdi. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Tarhan, ‘Ama yıllarca bölünmedi de ne oldu diye bir yanıt vermek istiyorum. Kaldı ki nedense Saadet, AKP’yi bölmüyor. Büyük Birlik Partisi, MHP’yi bölmüyor. Hiç bununla ilgili bir söylem yok. Vatan Partisi, CHP’yi bölmüyor. Hele hele o çok sevdikleri HDP, barajı geçsin diye sübvanse ettikleri, bütün CHP yönetimince ‘Barajı geçmeli’ dedikleri HDP bölmüyor. Biz bölüyoruz’ dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, CHP’den 31 Ekim’de istifa etmesi sonrasında bir süre bağımsız kalmış ardından 14 Kasım’da Anadolu Partisi’ne resmen kurdu. Şimdi Pazar günü gerçekleşecek genel seçimlerde genel başkan sıfatıyla ilk kez seçim süreci yaşayacak Tarhan, Amerika’nın Sesi’ne seçim sürecini değerlendirdi. Anadolu Partisi’nin seçimlerde seçmenden ilgi göreceği konusunda ‘inançlı’ olduğu hissedilen Tarhan’ın, umutlu tutumu dikkat çekti.

‘Türkiye’de seçmenler neden Anadolu Partisi’ni tercih etmeli?’ sorusunu yönelttiğimiz Tarhan, TBMM’deki 4 siyasi partiye alternatif olduklarını vurguladı ve şunları ifade etti:

‘En önemlisi yeniyiz. Yeni şeyler söylüyoruz. 13 yıldır tablo hiç değişmedi, milimetrik farklar dışında. Siyaset sahnesinde değişen bir şey yok.

Muhalefetin baş edemediği AKP, her gün biraz daha cüret kazandı ve bir diktatörlüğe doğru meyil etti. Muhalefet ile de halkla da oyun oynuyor. Siyasi tabloya baktığımızda bunun değişmediğini görüyoruz. Muhalefet beceremiyorsa başkaları bu gidişe dur demeli. Biz halkın tam içerisinden geliyoruz. Gençlerle kadınlarla geleceğin partisini kurduk. Ben Meclis’te tek parti gibi çalışan siyasi partiler için ‘Dörtlü Koaslisyon’ diyorum. Buna artık son vermek gerekiyor. Bıçak kemiğe dayandı. Bugün olmasa yarın biz iktidar olacağız. Geleceğin iktidarı diye bakıyoruz kendimize.’

Türkiye’de seçim sisteminde TBMM’ye temsil edilme için yüzde 10’luk ülke geneli barajını da yorumlayan Tarhan, Anadolu Partisi’nin bu zorluğu bildiğini vurguladı. Ancak TBMM’deki 4 siyasi parti tarafından barajın kaldırılması iradesinin gösterilmediğini belirten Tarhan, anayasa değişikliği de gerektirmeyen barajı kaldırma düzenlemesi için sadece ellerini kaldırmalarının yeterli olacağını dile getirdi. Tarhan, ‘Baraj, partileri çok zorluyor. Dünyada hiç olmayan bir baraj oranı var bizim ülkemizde. Hep darbeden, darbecilerin anayasasından söz edenler her nedense buna pek duyarlı davranmadılar. O yüzden biz barajın halkın iradesi üzerinde engel, direnç yarattığını düşünüyoruz. Zor ama imkansız değil. Barajlar yıkılmak içindir, zor ama imkansız değildir diyoruz’ diye konuştu.

Seçimde Anadolu Partisi’nin ne kadar oy alacağına ilişkin öngörüde bulunmak istemediğini kaydeden Tarhan, ‘Biz kurulalı 6 ay oldu. Ama ilk ayda çok hızlı örgütlenerek, seçime katılma yeterliliği aldık. Ama tabii amacımız barajı yıkmak. Bir sonraki hedefimizde iktidar’ yorumunda bulundu.

Anadolu Partisi’nin seçim çalışmalarında sahada gördüğü sorunu da aktaran Tarhan, ‘Sahada tek sorunumuz, parti ile benim ismimin tam olarak örtüşmemesi. Beni belki herkes tanıyor, Türkiye tanıyor. Geçmiş mücadelemden dolayı saygı da duyuyorlar. Ama henüz parti ismi ile benim örtüşmem tam değil. Henüz yeterli olmadığını görüyorum ama yine önümüzde 4 gün var. 24 saat uzun bir süredir derler siyasette’ dedi.

‘CHP’den ayrılanlar iktidar olmuştur’

Emine Ülker Tarhan’ın eski CHP’li oluşu nedeniyle sıkça CHP’nin oylarını böleceği iddiası ve neden CHP’de siyasete devam etmediği eleştirisi de Türkiye gündemine konuşuluyor.

Anadolu Partisi’ne yönelik ‘bölme’ eleştirisine sert tepki gösteren Tarhan, şunları ifade etti:

‘Sahada değil ama sosyal medyada belli bir grubun bunun üzerinden saldırdığını görüyorum. Ama yıllarca bölünmedi de ne oldu diye bir yanıt vermek istiyorum. Kaldı ki nedense Saadet, AKP’yi bölmüyor. Büyük Birlik Partisi, MHP’yi bölmüyor. Hiç bununla ilgili bir söylem yok. Vatan Partisi, CHP’yi bölmüyor. Hele hele o çok sevdikleri HDP, barajı geçsin diye sübvanse ettikleri, bütün CHP yönetimince ‘Barajı geçmeli’ dedikleri HDP bölmüyor. Biz bölüyoruz. Buna verilecek yanıt çok net aslında. Türkiye’nin bölünmesindense Cumhuriyet değerlerinin hırpalanmasından ise belki bazen bölmek de ayrılmak da fayda vardır. Bir iyilik vardır. CHP’den ayrılanlar hep iktidar olmuşlardır. Mesela Ecevit gibi.’

Türkiye’de az sayıdaki genel başkandan birisi olan Tarhan, ‘kadın’ veya ‘erkek’ diye ayrımlar ile siyasetçi bakışa karşı olduğunu vurguladı. Ancak kadınlardan ilgi ve destek gördüğünü kaydeden Tarhan, ‘Belki son 13 yıldır kadına yönelik şiddetin artması, kadın istihdamının daralması, özgürlüğünün sınırlanması bununla ilgili mücadeleyi yapmak bize düştü. Hemen sınırlarımız ötesinde kadın köle pazarları kurulurken bu coğrafyada halen haklarımız varsa bunun korunması ve geliştirilmesi gerekiyor’ açıklaması yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG