Erişilebilirlik

Tapınak Saldırganı Irkçı Gruplarla İlişkili


Amerika’nın Wisconsin eyaletinde bir Sikh tapınağına saldırarak altı kişiyi öldüren eski asker Wade Michael Wadge’in beyaz ırkçı gruplarla ilişkisi soruşturuluyor.

Aşırı eğilimli grupları izleyen bir kuruluş Page’in beyaz ırkın üstünlüğünü savunan “İlgisizliğe Son” adlı bir rock müziği grubunun üyesi olduğunu bildirdi.

Sakal bırakan ve türban giyen Sikhler Amerika’da Müslümanlarla karıştırılıyor ve saldırılara hedef oluyor. 11 Eylül saldırılarından dört gün sonra yine bir Sikh Arizona eyaletinde öldürülmüştü.

Yetkililer 40 yaşındaki Wade Michael Page 1990’larda altı yıl Amerikan ordusunda görev yaptığını açıkladı. Polisle giriştiği çatışmada öldürülen Page’in üzerinde çok sayıda dövme bulunduğu, bunlardan birinde 11 Eylül terör saldırılarının tarihi olan 9-11 yazılı olduğu belirtildi.
Yetkililer saldırının yerel terörizm ya da toplumsal nefret cinayeti olabileceği görüşünde
.
Kendisi de Sikh olan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, saldırıyla ilgili açıklamasında büyük şok ve üzüntü duyduğunu söyledi.
Bu arada Hindistan Dışişleri Bakanı S.M.Krishna, telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Amerika’daki Hint topluluğunun güvenliği konusunda güvence verdiğini açıkladı.

Dünyada halen 20 milyon Sikh yaşadığı, bunlardan yaklaşık bir milyonunun Amerika’da oturduğu tahmin ediliyor.
500 yıl önce şimdi Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş olan Hint yarımadasının Pencab bölgesinde kurulan Sihizm tektanrılı bir din.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG