Erişilebilirlik

'Tanrı Parçacığı'na Bir Adım Daha Yaklaşıldı


'Tanrı Parçacığı'na Bir Adım Daha Yaklaşıldı
'Tanrı Parçacığı'na Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Cenevre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) laboratuvarında çalışan uzmanlar Hadron Çarpıştırıcısı deneyinde sonuca bir adım daha yaklaştıklarını düşünüyor. Deneyde, Higgs boson adlı atom parçacığına ulaşılmaya çalışılıyor. Konuyla ilgili araştırmalar sadece Avrupa’da değil Amerika’da da sürüyor.

Işık hızına yakın bir hızda atom parçacıklarını çarpıştıran Hadron çarpıştırıcısı, tüm dünyadaki bilimadamları tarafından ilgiyle izleniyor.

Florida Üniversitesi’nden Profesör Jacoba Konigsberg Hadron deneyiyle aranan Higgs boson adlı atom parçacığı, yani “Tanrı parçacığı” bulunduğunda fizikte büyük bir ilerleme sağlanacağını söylüyor: “Evrende kütlenin varlığı, tüm zamanların en temel gizemlerinden biridir.”

Profesör Konigsberg de bu temel gizemi çözmeye çalışıyor.

Chicago’daki Fermi Ulusal Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdüren Konigsberg, Hadron Deneyi’nden çıkan verileri inceliyor.

Konigsberg, Cenevre’deki laboratuvara doğrudan bağlantısı bulunan bir kontrol odasında, test sonuçlarına ulaşıyor. Profesör, deneyin, eğer varsa Tanrı parçacığının yerini belirleyebileceğini söylüyor: "Belirli bir bölgeden aldığımız sinyaller çok yüksek. Dolayısıyla, bunun Higgs boson parçacığının varlığına dair bir işaret olabileceği yolunda büyük bir heyecan oluştu."

Ancak Fermilab’ın bir diğer araştırmacısı Robert Roser aynı görüşte değil: “Bu 50’de 1, ya da 100’de 1 olma olasılığı bulunan bir durum. Yani bunların gerçek bir sinyal olduğunu söylemek zor."

Cenevre’deki laboratuvarı kısa süre önce ziyaret eden Roser, Avrupalı meslektaşlarının da deney sonuçlarından şüphe duyduğuna dikkati çekiyor: “Ben Avrupa’da büyük bir kutlama görmedim, herkes normal seyrinde işine devam ediyor. Herkes kendi kişisel değerlendirmesini ortaya koyuyor, ama hiç kimse ‘Tamam sonuca ulaştık’ demiyor.”

Florida Üniversitesi'nden Jacobo Konigsberg, “Sinyaller Higgs parçacığını taklit eden süreçlerden de alınmış olabilir, onun için şu anda durum açığa kavuşmuş değil,” şeklinde konuşuyor.

Ancak sonuçlar Hadron Çarpıştırıcısı’nın gücünü gösteriyor. Cenevre’deki deney öne çıkınca, Chicago’daki Fermilab Tevatron Hızlandırıcısı, Eylül ayında sona erdirildi.

Konigsberg, “Hadron, Tevatron’un önüne geçti. Bu hızlandırıcı da Higgs parçacığını arıyordu. Ama yine de Hadron’da kullanılan birçok yöntem Tevatron’dan alındı,” diyor.

Ancak Tevatron Hızlandırıcısı’nın da hala bilimadamlarına sunduğu önemli ipuçları var.

Araştırmacı Roser ve ekibi hala hızlandırıcıdan alınan verileri inceliyor ve Mart ayında sonuçları açıklamayı planlıyor.

Roser, “Eğer varsa” Tevatron veya Hadron mutlaka Higgs parçacığını bulacaktır,” diyor ve şöyle devam ediyor: “Eğer varsa, parçacığı 2012’de bulacağız, eğer yoksa o zaman da ‘parçacık yok’ diyeceğiz.”

Roser, Higgs parçacığı bulunsa bile, bunun anlamını bulmanın çok uzun süreceğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG