Erişilebilirlik

Taleban'ın İstanbul'da Büro Açma Olasılığı Tartışılıyor


Taleban'ın İstanbul'da Büro Açma Olasılığı Tartışılıyor
Taleban'ın İstanbul'da Büro Açma Olasılığı Tartışılıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,Taleban’a Türkiye’de büro açma hazırlıkları yapıldığını doğruladı. Pakistan Cumhurbaşkanı Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Afgan savaşını sona erdirecek siyasi girişimleri destekleme sözü verdi. Taleban ile öteden beri görüşme yapılması çağrısında bulunan Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile güçlü bağları olması nedeniyle barış görüşmelerinde arabuluculuk yapabilecek bir konuma sahip.

Türkiye, Afganistan’da savaşı sona erdirecek görüşmeleri ilerletmek amacıyla Taleban militanlarına topraklarında bir siyasi büro açma izni vermek istiyor. Adı açıklanmayan bir Afgan hükümet yetkilisi, büronun açılmasıyla ilgili hazırlıkların ilerlemekte olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile düzenlediği basın toplantısında Afganistan’da istikrarı sağlayacak girişimleri desteklediğini belirtti. Gül, bu tür girişimlerin Taleban ile diyaloğu geliştirmeyi içerdiğini de vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen ay Afgan hükümeti tarafından ülkede siyasi çözüm sağlanması için kurulan Barış Konseyi'nin Başkanı Burhaneddin Rabbani ile görüştüğünü doğruladı.

Hem Afganistan hem de Pakistan ile güçlü bağları olan Türkiye, bu ilişkilerini iki ülke arasındaki gerginlikleri yatıştırma konusunda başarıyla kullandı. Türkiye’nin ayrıca Afganistan’da NATO öncülüğündeki uluslararası kuvvetler bünyesinde yüzlerce askeri bulunuyor.

İstanbul’da Kadir Has Üniversitesinde görevli uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, Afganistan’daki Türk askerlerinin savaşa karışmamasının, tüm kesimlerin hala Türkiye’yi tarafsız görmesini sağladığını söylüyor.

Türk askerlerinin Kabil’de meşru bir kuvvet olarak görüldüğünü belirten Özel, başkentteki diğer ülke askerlerinin de Türk üniforması giymesinin, Türk askerlerinin Afgan halkı tarafından ne kadar saygın görüldüğünü gösterdiğini vurguluyor.

Türk yetkililer, Taleban’ın büro açması konusunda Afgan hükümetinden resmi talep beklediklerini söylüyor. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai geçen Aralık'ta İstanbul’da Türk ve Pakistan Cumhurbaşkanlarıyla yaptığı zirve sırasında bu girişimi ilke olarak desteklediğini açıkladı.

Daha önce Taleban’a yakın kişilerle Türkiye’de büro açılması fikrinin ele alındığını belirten Karzai, Türkiye’nin böyle bir olanak sağlaması halinde Afgan hükümetinin bunun gerçekleşmesini memnunlukla karşılayacağını söyledi.

Taleban halen hükümetle görüşmelere hazır olup olmadığı konusunda çelişkili mesajlar gönderiyor. Ancak Ankara’nın, çatışmaya siyasi çözüm bulunması için tüm diplomatik nüfuzunu kullandığı bildiriliyor. Bu çabaları destekleyen NATO’nun Afganistan’daki eski sivil temsilcisi Hikmet Çetin, Taleban ile görüşmelerin şart olduğunu savunuyor.

Taleban’ın Afganistan ve Pakistan’da önemli bir unsur olduğunu belirten Çetin, bu örgütün özellikle suç işlememiş kesimleriyle bir şekilde ilişki kurmanın gerekli olduğunu söylüyor. Çetin, Afgan hükümetinin uzlaşma konusunda ileri adımlar atması ve askeri açıdan desteklenmesi halinde durumun düzeleceğini düşünüyor.

Gözlemciler bu tür yaklaşımların NATO çapında güç kazandığını ve Taleban ile görüşmelerin başlamasının sadece zaman meselesi olduğunu belirtiyor. Türkiye ise görüşmelere evsahipliği yapmak için büyük çaba harcıyor.

XS
SM
MD
LG