Erişilebilirlik

Taleban'la Takas ABD'de Tartışma Yarattı


Başkan Obama Beyaz Saray'da Çavuş Bergdahl'ın anne ve babasıyla düzenlediği basın toplantısında
Başkan Obama Beyaz Saray'da Çavuş Bergdahl'ın anne ve babasıyla düzenlediği basın toplantısında
Huck Hagel, Kongre’yi bilgilendirmeden beş Taleban militanına karşılık bir Amerikalı askerin bırakılmasını sağlayan takas anlaşmasını savundu. Amerikan yasaları anlaşmanın daha önceden Kongreye bildirilmesini öngörüyor.

Hagel yetkililerin takas haberinin duyulmasıyla Çavuş Bowe Berghal’ın hayatını tehlikeye atmaktan korktuklarını, bu nedenle Kongre liderlerine anlaşmayı yasa gereği 30 gün önceden haber vermediklerini açıkladı.

Başkan Barack Obama, Amerikalı askere karşılık Küba’daki Guantanamo üssünde tutulan Taleban militanlarının bırakılmasını ve Katar’a teslim edilmesini onaylamıştı.
Katarlı yetkililer Afgan militanları bir yıl gözaltında tutma sözü verdi.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri Çavuş Bergdahl’ın serbest bırakılmasını övgüyle karşıladı ancak takas anlaşmasının koşullarını eleştirdi.
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyou Başkanı Mike Rogers, tutuklu takasını Amerikan politikasında “köklü bir değişiklik” olarak tanımlarken bunun teröristleri Amerikalıları rehin almaya “daha çok teşvik” edeceğini söyledi.

Bergdahl Pazar günü sağlık kontrolü ve yaklaşık beş yılık tutukluluk süresinde ne olduğu konusunda sorguya çekilmek üzere Almanya’daki bir Amerikan askeri üssüne getirildi.
Yetkililer, 28 yaşındaki askerinin sağlık durumunun iyi olduğunu bildiriyor.

Bergdahl ile ilgili takas görüşmeleri, Katar’da Taleban temsilcileriyle yapılmıştı.
Idaho'lu Bergdahl 30 Haziran 2009’da Taleban’a esir düşmüştü.


Başkan Barack Obama, beş yıldır tutsak bulunan Amerikan askerinin serbest bırakılmasını memnunlukla karşıladı. Obama, Cumartesi akşamı Beyaz Saray’da Bergdahl’ın anne ve babasıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında Bergdahl’ın serbest bırakılmasını, “savaş meydanında hiçbir askerin geride bırakılmayacağı yolunda verdikler sözün” tutulması olarak değerlendirdi.

Savunma Bakanı Chuck Hagel , Çavuş Bergdahl’ın asla unutulmadığını, kendisini geri getirme çalışmalarına asla ara vermediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı John Kerry de, Bergdahl'ın beş yıllık esaretinin kendisi ve ailesine tahmin edilemeyecek bir bedel ödettirdiğini bildirdi. Kerry, Bergdahl'ın serbest bırakılmasıyla ilgili olarak Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'yi arayarak bilgilendirdi.

Kerry ayrıca, Bergdahl'ın serbest kalmasına katkılarından dolayı Katar Emiri'ne de teşekkür etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG