Erişilebilirlik

Taleban Mansur'un Ölümünü Doğruladı Yeni Liderini Seçti


Yeni Taleban Lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzad
Yeni Taleban Lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzad

Afganistan’da Taleban Liderlik Konseyi Molla Ahtar Muhammed Mansur’un ABD hava saldırısında öldüğünü resmen doğrularken, yeni lider olarak Mevlevi Heybetullah Ahundzade’yi seçtiklerini açıkladı.

Afganistan’da Taleban, ülkenin resmi dillerinden biri olan Peştu dilindeki yazılı bir açıklamada, Molla Ahtar Muhammed Mansur’un geçen hafta düzenlenen bir Amerikan hava saldırısında öldüğünü doğruladı.

Taleban açıklamasında, Mansur’un yerine Mevlevi Heybetullah Ahundzade’nin yeni lider seçildiği de belirtiliyor.

Başkanı Barack Obama hafta başında yaptığı açıklamada, Molla Mansur’un Afganistan’daki barış ve uzlaşma çabalarını engellediği gerekçesiyle öldürüldüğünü doğruladı.

Yeni Taleban lideri Heybetullah, Hakkani örgütünün lideri Siraceddin Hakkani ile birlikte Mansur’un başkan vekili olarak tanınıyor.

Hakkani, başkan vekilliği görevini korurken, Taleban’ın kurucusu Molla Ömer’in oğlu Molla Yakup da yeni Taleban liderinin ikinci başkan vekili olarak atandı.

Bazı Afganistan gözlemcileri yeni lider Heybetullah’ın, Molla Ömer gibi tipik bir köylü din adamı olduğunu belirtirken, Taleban’ın askeri işlerinden başkan vekillerinin sorumlu olacağını söylüyor..

Taleban’ın Mansur’un ölümünü doğrulayan ve yeni lideri ilan eden yazılı açıklaması, örgütün Kabil’de düzenlediği ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir intihar saldırısını izliyor. Afgan polisi, saldırının hedefinde yargı yetkililerini taşıyan bir servis aracının olduğunu söylüyor.

Taleban sözcüsü Zabidullah Mücahit, intihar saldırısının, Mayıs başında altı Taleban üyesinin Afganistan hükümeti tarafından idam edilmesine misilleme olduğunu açıkladı.

UNAMA olarak bilinen Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu, aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıyı kınadı.

UNAMA Başkanı Nicholas Haysom, yargı makamını hedef alan intihar saldırısının korkakça ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylerken, faillerin cezalandırılmasını istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG