Erişilebilirlik

Taleban Kamuya Açık Alanda İdam


Taleban Sözcüsü Zebihullah Mücahid
Taleban Sözcüsü Zebihullah Mücahid

Afganistan’da geçen yıl yönetimi ele geçiren Taleban, bir kişiyi halka açık alanda idam etti. İdam törenine üst düzey Taleban yöneticilerinin de katıldığı belirtiliyor. İdam edilen kişi cinayetle suçlanıyordu.

İdam cezası ülkenin batısındaki Ferah eyaletinde gerçekleşti. Taleban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, idamın infazını doğrularken bu kişinin 2017 yılında bir şahsı bıçaklayarak öldürmekten ceza aldığını çarptırıldığını söyledi.

İdam cezasının öldürülen kişinin babası tarafından, üç kurşunla infaz edildiği açıklandı. Taleban Sözcüsü, cinayet davasıyla ilgili soruşturmanın, Kandahar eyaletinde 3 mahkeme ve dini lider tarafından atanan bir grup tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Kamuya açık alanda gerçekleştirilen idama Taleban’ın atanmış İçişleri Bakanı Siracuddin Hakkani, atanmış Başbakan Yardımcısı Abdülgani Birader’in yanısıra adalet, dışişleri ve eğitim bakanlarının da katıldığı açıklandı.

Kırbaç cezası da gündemde

İdam kararı, ülkenin Yüksek Mahkemesi'nin geçen haftalarda bazı vilayetlerde hırsızlık ve zina gibi suçlarla itham edilen kadın ve erkeklerin halka açık yerlerde kırbaçlandığını duyurmasının ardından geldi. Kırbaç cezası, 1990'lardaki sert Taleban yönetimi döneminde yaygın olan uygulamalara geri dönülmüş olabileceği anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü konuya ilişkin olarak geçen ay yaptığı açıklamada, Taleban yönetimine, kırbaç cezalarının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Ancak Taleban yönetimi şeriat kurallarına uygun olarak ülke genelinde bu tarz cezalandırmaların devam edeceklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG