Erişilebilirlik

Taleban Afganistan'da 8 Türk'ü Kaçırdı


Türk Dışişleri Bakanlığı, acil iniş yapan bir helikopterden kaçırılanlar arasında sekiz Türk olduğunu doğruladı;Taleban ise helikopterde 11 Amerikan vatandaşı olduğunu iddia etti

Taleban örgütünün Afganistan’ın doğusunda bir helikopterin militanların kontrolundaki bölgeye acil iniş yaptıktan sonra en az dokuz sivili kaçırdığı bildiridi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Pakistan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki Logar vilayetinde kötü hava şartları nedeniyle acil iniş yapan helikopterde sekiz Türk bulunuyordu.

Host’tan başkent Kabil’e gitmekte olan helikopterde en az bir Afgan ve bir de Rus olduğu belirtildi.

Taleban’dan yapılan açıklamadaysa helikopterde 11 Amerikalı ve iki Afgan tercüman bulunduğu, bu kişilerin gizli bir yere götürüldüğü ve helikopterin parçalandığı bildirildi.

Afganistan İçişleri Bakanı Sıddık Sıddıki helikopterde kimlerin olduğunu açıklamadı, ancak bölgeye güvenlik güçleri sevkedildiğini söyledi.

Ellerinde mürettebattakilerin ya da yolcuların kimliklerine ilişkin herhangi bir bilgi olmadığını belirten Sıddıki, helikopterin bir inşaat şirketi ya da başka bir özel şirket tarafından kiralanmış olabileceğini kaydetti.

Karayolu seyahatinin tehlikeli olması nedeniyle Afganistan’da iş yapan birçok özel şirket, ulaşımı kiraladıkları helikopterlerle sağlıyor.

Afganistan’da kargo ve sivil taşımacılık yapan Horasan Kargo Havayolları, olayla ilgili bilgileri olmadığını belirterek Amerika’nın Sesi’ne yorum yapmaktan kaçındı.

Logar Valiliği'nden bir sözcü ise helikopterin özel bir Türk şirketi tarafından kiralandığını, kötü hava şartları nedeniyle Logar vilayetinin Azra bölgesine acil iniş yapan helikopterde bulunanların çoğunun Türk vatandaşı olduğunu söyledi. Logar, Taleban’ın güçlü olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. Geçen ay Afgan ve uluslararası güçlerin ortak düzenlediği operasyonda 20’den fazla Taleban militanı öldürülmüş, çok sayıda militan yakalanmıştı.

NATO Sözcüsü General Gunter Katz, koalisyon güçlerinin Afgan hükümetiyle işbirliği yaparak arama-kurtarma operasyonlarına destek vereceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG