Erişilebilirlik

Taleban Afgan Halkını Korkutamadı


Oyunu kullanan yaşlı bir Afgan seçmen
Oyunu kullanan yaşlı bir Afgan seçmen
Afganistan Başkanı Hamit Karzai, Taleban’ın tehditlerine meydan okuyarak sandık başına gidip oy kullanan vatandaşlarını övdü ve katılma oranının yüksek olmasından gurur duyduğunu açıkladı.

Başkan Barack Obama yayınladığı açıklamada milyonlarca Afgan seçmeni tarihi olarak nitelediği seçimde tehditlere ragmen oy kullandıkları için kutladı.

Afgan parlamento üyesi Şükriye Barekzai Afgan halkının Taleban ve seçime muhalefetini reddettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler’in Afganistan Özel Temsilcisi Jan Kubis de Taleban militanlarından gelen tehdit ve yıldırmalara rağmen seçime katılımın yüksek olduğuna dikkati çekti.
Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuristani de katılım oranının beklenmedik oranda yüksek olduğunu söyledi.

2009 yılında yüzde 35 olarak belirtilen katılma oranının bu kez yüzde 55 olarak gerçekleştiği bildiriliyor. Ülkede 12 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Yetkililer yer yer düzenlenen bomba, roket ve silahlı saldırılarda 20 kişi ölmesine rağmen seçimde önemli bir şiddet olayı gerçekleşmediğini açıkladı.

Pazar günü seçimden sonra ülkenin kuzeyinde sekiz oy sandığı taşıyan bir kamyon yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu tahrip olurken üç kişi hayatını kaybetti. Şöför, bir polis ve bir seçim kurulu görevlisinin öldüğü olayda kamyon oy sandıklarını Kunduz kentine götürüyordu.

Sonuçların ancak birkaç hafta sonra alınması bekleniyor. İki turlu yapılacak seçimlerde sekiz adaydan biri yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa, ikinci tur en çok oy alan iki adayl arasında yapılacak.
Sekiz başkan adayı arasında eski maliye bakanı ve Dünya Bankası yetkilisi Eşref Gani, eski dışişleri bakanı Zalmay Resul ve yine bir eski dışişleri bakanı olan Abdullah Abdullah şanslı görünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG