Erişilebilirlik

Tahran’dan Washington’a Yaptırım Tepkisi


Tahran, Amerikan Senatosu’nun İran’a yönelik yaptırımları uzatma kararına karşılık vermekle tehdit etti.

İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Bahram Ghasemi, “İran uluslararası anlaşmalara bağlılığını kanıtladı fakat tüm durumlara uygun karşılık bekliyor, Amerika Kongresi’nin yaptırımları uzatma kararı anlaşmanın ihlali” dedi.

Bununla birlikte Ghasemi, Tahran’ın nasıl bir karşılık vereceği konusunda net konuşmadı.

Geçen ay İran Dini Lideri Ayatullah Ali Hamaney, yaptırım karar tasarısını nükleer anlaşmanın ihlali olarak algıladığını belirtmiş ve karşılık vermekle tehdit etmişti.

Amerikan Enterprise Enstitüsü’nden Matthew McInnis İran tarafının açıklamasını “blöf yapıyorlar” şeklinde yorumladı. McInnis, “İranlılar anlaşmaya bağlı. Uzun süredir yürürlükte olan İran yaptırımları gibi kanunlar, bu gibi şeyler yenilenebilir” dedi.

Senato’da 99-0 olarak kabul edilen yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde de 419-1 gibi açık farkla kabul edilmişti. Senato’daki oylamada sadece bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders oy kullanmadı.

Her iki partiden Kongre üyeleri Amerika’nın İran’a üstünlüğünü devam etmesi gerektiği görüşünde.

Senato çoğunluk lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, “İran, Ortadoğu’da etkisini artırma çabası içindeyken bu yaptırımları muhafaza etmek önemli” dedi.

McConnell, “Bu yetkiler, İran’ın füze denemeleri, Hizbullah’a desteği ve Suriye rejimine desteğiyle en iyi şekilde mücadele etmek için yürürlükte kalmalı” ifadelerini kullandı.

Başkan seçilen Donald Trump seçim kampanyasında sürekli İran ile varılan nükleer anlaşmayı eleştiriyordu.

Trump Ekim’deki son tartışmada anlaşmayı “tüm zamanların en aptalcası” olarak nitelemişti. Trump, “İran’a kesinlikle nükleer silahlar verecek bir anlaşma, İran bize ‘teşekkür ederim’ şeklinde mektup yazmalı” demişti.

McInnis, “Eğer Başkan Trump, nükleer anlaşma konusunda bütün sorunları çözecek bir anlaşma istiyorsa İran’a ser baskı uygulamak zorunda ve müttefiklerimizle bunu uygulamak durumunda” dedi.

Şimdilik Kongre üyeleri var olan yaptırımları koruyor, ancak İran’a baskıyı artırmak için daha fazla yaptırımı da ihtimal dışı görmüyor.

Demokrat Senatör Robert Menendez’e göre İran bir ihlal olduğunda sonuçlarına katlanacak. Menendez, Amerika’nın güvenliğini tehdit eden silahlanma ve bölgesel istikrarsızlığı hedef alacaklarını söyledi.

Cumhuriyetçi Bob Corker da Başkan seçilen Trump’ın Tahran’ın düşmanca hareketlerine karşı gerekli enstrümanlara sahip olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray İran’a yaptırımlar için veto tehdidinde bulunmadı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “geçen yasa tasarısına bakacağız” diye konuşmakla yetindi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG