Erişilebilirlik

Tahran Suriye İkilemi Yaşıyor


Tahran Suriye İkilemi Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
İran, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili olarak dikkatli bir dil kullanırken, uluslararası kamuoyuna karşı sert söylemlerini sürdürüyor. İran, Batı’da müttefiki Suriye’ye yönelik askeri operasyon planları yapılırken, eski ittifaklarla Batı’yla iyi ilişkiler kurma arasında zor bir tercihle karşı karşıya.

Kimyasal silah saldırısı sonrası acı çeken insanların görüntülerini tüm dünya korkunç bir vahşet olarak tanımladı.

Suriye hükümetini suçlamadan kimyasal silah kullanımını kınayan genel bir açıklama yayınlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sessizliğini koruyor.

Radyo Ferda’nın eski savunma muhabiri Hüseyin Aryan, Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü’ne Ruhani’nin başka seçeneği olmadığını söyledi: “Seçildiğinde uluslararası ilişkiler açısından ılımlı bir yaklaşım sergileyeceğini açıklayan bir cumhurbaşkanı olarak Ruhani, saygınlığına gölge düşürmek istemiyor.”

Suriye’de tırmanan kriz, İran’ın batı ve Amerika’yla ilişkilerini geliştirme konusundaki niyetini de ortaya koyacak.

Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesi beraberinde batıyla ilişkileri geliştirme yanlısı bir dışişleri bakanı getirdi ve İran ekonomisini sarsan yaptırımların kaldırılması için Tahran yönetimi tartışmalı nükleer programıyla ilgili söylemlerini yumuşattı.

Yine de Suriye hükümetine karşı askeri müdahale çağrıları arttıkça İran Suriye’yi daha çok savunmaya başladı.

Amerika Barış Enstitüsü’nden Steven Heydemann’a göre bunun nedeni Tahran yönetiminin kaybedecek çok şeyi olması: “İran, Suriye’de ayaklanma başladığından beri çoğu zaman rejimin ayakta kalması için herşeyini ortaya koyacak kadar Esat rejiminin önemli bir müttefikiydi.”

İran’ın Hasan Nasrallah tarafından yönetilen Hizbullah gibi militan kanadı gerekirse Suriye için savaşma sözü verdi.

Michael Rubin, Amerika Enterprise Enstitüsü uzmanı. Rubin, “Bütün bu yaşananlarda Hizbullah elbette İran’ın temsilcisi gibi davranacak. Ama geçtiğimiz haftalarda gördük ki, Hizbullah gücünü giderek kaybediyor,” şeklinde konuşuyor.

Esat rejimini savunmak için Şii bölgelerinden Suriye’ye savaşmak için militanların gittiği Irak’ta da İran’ın etkisi kendini gösteriyor.

Ürdün’deki gibi Suriyeli mülteci kamplarında İran’a karşı öfke giderek büyüyor. Suriyeli bir sığınmacı, Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısından İran ve Hizbullah’ın da sorumlu olduğunu savunuyor.

İran şimdilik kararlı görünüyor. Dini lider Ayetullah Hamaney Amerika’nın Suriye’ye müdahalesinin bir felaket olacağı uyarısında bulundu.

Suriye’deki savaşın dozu giderek artarken, İran bölgedeki etki alanını dikkatle korumaya odaklanmış görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG