Erişilebilirlik

Papa: Tacize Göz Yuman Din Adamları da Cezalandırılacak


Papa Francis'in bugün imzaladığı yasa, ABD'li Katolik eylemcilerin taleplerine bir yanıt niteliğinde. Eylemciler, çocuklara cinsel tacizde bulunan rahiplere karşı kilisenin önlem almadığını savunuyordu.

Papa'nın çıkardığı yasada, şahsen çocuk tacizine karışmayan piskoposların bile, cemaatlerini tacizden koruyamadıkları için görevden alınabileceği ifadesi yer aldı.

Katolik din adamları için, haklarında önemli bulgulara ulaşıldığı takdirde işlerini kaybetme olasılığı zaten vardı. Yeni yasa ile, taciz vakalarında kilisenin yürüttüğü soruşturma süreci kolaylaştırıldı ve ihmalin özellikle yüksek rütbeli din adamlarının görevden alınmasıyla sonuçlanabileceğinin altı çizildi.

ABD'de ve daha bir çok ülkede rahiplerin tacizine maruz kalanlar, bazı piskoposların bu suçları örtbas ettiğini savunuyordu. Piskoposların bu rahipleri polise bildirmeyip, başka kiliselere kaydırdığı iddia ediliyordu.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis yeni bir yasa çıkararak, rahiplerin çocuk taciz vakalarında ihmalkar davranan piskoposların da görevden alınacağını duyurdu.

Yeni uygulamaya göre, bir piskopos hakkında ciddi kanıtlar bulunduğunda Vatikan'ın soruşturma başlatması gerekiyor. Kendisine bilgi verilen piskoposun, savunma hakkı var. Eğer suçlu bulunursa, kiliseyle ilişiği kesildiği duyurulmadan istifa etmesine de izin verilecek. Piskoposun görevden ayrılışının Papa ve danışmanları tarafından da onaylanması gerekiyor.

Vatikan'daki Katolik Kilisesi'nin dünya çapında 1 milyardan fazla inananı var. Kilise, özellikle son 15 yılda çocukları taciz eden ve soruşturmalardan kaçan rahiplerin skandalları nedeniyle büyük darbe aldı. Bu taciz vakalarının çoğu ABD'de yaşandı ancak Katolik inancının yaygın olduğu daha bir çok ülkeden benzer taciz vakaları haberleri geldi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG