Erişilebilirlik

'Taciz İddiaları Toplumsal Atmosferi Zehirliyor'


Yılbaşı gecesinde başta Köln olmak üzere Almanya’nın birçok kentinde genç kadınların Kuzey Afrika ya da Arap kökenli olduğu söylenen gruplar tarafından taciz edilmesi ile ilgili tartışmalar, olayın üzerinden geçen süreye rağmen güncelliğini koruyor.

Son olarak eski başkent Bonn yakınlarındaki Bornheim kentinde yılbaşında yaşanan taciz skandalı bahane edilerek erkek sığınmacıların yüzme havuzlarını kullanmasının yasaklanması ve Köln’deki zanlıların yakalanmasını sağlayacaklara 10 bin Euro ödül verileceğinin açıklanması konuya yeni bir boyut daha getirdi. Bornheim Belediyesi erkek sığınmacıların belediyeye ait havuzlara girişlerinin yasaklanmasını, son dönemlerde çok sayıda taciz şikayeti gelmesi ile gerekçelendirirken, Köln Savcılığı yılbaşında tacizde bulunan zanlıların yakalanmasını sağlayacaklara 10 bin Euro ödül verileceğini açıkladı. Savcılığın açıklamasında ‘Ağır cinsel suç ve gasp olaylarını aydınlatmayı teşvik etmek amacıyla Köln Yüksek Savcılığı zanlıların yakalanmasını sağlayacak bilgi ve delil için 10 bin Euro mükafat koymuştur’ denildi.

Cinsel tacize ve gaspa uğradığını söyleyip suç duyurusunda bulunan kadın sayısı ise 653’e yükseldi. Birçok kadının utandığı için polise gitmediği sanılıyor. Cinsel taciz olayı özellikle sosyal medyada mültecilere karşı kışkırtıcı kampanyalara neden olurken, göçmenler de yaşananları tartışıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00
Linki indirmek için

Bu konuda sivri çıkışları ile tanınan isimlerden biri Sosyal Demokrat Parti SPD’den Federal Meclis eski milletvekili ve partinin İslam politikaları sözcüsü Lale Akgün. Kendisi de Köln’de yaşayan Akgün, yaşananların Alman toplumunun kadın-erkek eşitliğine verdiği önem ve değere ters düştüğünü, bu açıdan Müslüman ülkelerden gelen erkeklerin davranış şekillerinin sorgulanmasının anlayışla karşılanması gerektiğini savunuyor.

Müslüman toplumlarda erkeklerin büyük bölümünün kadınları cinsel obje olarak tanımladığını savunan Akgün, bu bakış tarzının Alman toplumunda tepki göreceğini belirtiyor.

Olayın aydınlığa kavuşturulmasını, saldırganların yakalanıp yargılanmasını isteyen Akgün, bunun genelleştirilerek suçlanan Müslüman mülteciler için de büyük önem arzettiğini söylüyor. Akgün, aksi takdirde Almanya’da yerleşik Müslümanların tamamını işin içine katarak ırkçılık yapmak isteyenlerin eline koz verileceği görüşünde.

SPD’den Federal Meclis eski milletvekili Lale Akgün, Köln’de yaşanan taciz olayının toplumsal atmosferi zehirlediğini ve barış içinde birlikte yaşamı zorlaştırdığını da ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG