Erişilebilirlik

Tacikistan Afganistan Sınırındaki Güvenlik Önlemlerini Arttırıyor


Tacikistan Afganistan Sınırındaki Güvenlik Önlemlerini Arttırıyor
Tacikistan Afganistan Sınırındaki Güvenlik Önlemlerini Arttırıyor

Afganistan’da istikrarsızlık yayıldıkça komşusu Tacikistan, sınırdaki güvenlik önlemlerini arttırıyor.

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’den Afganistan sınırına giden yolda sadece pamuk toplayan çiftçiler görmüyorsunuz.

Bölgede Tajik ordusundan paraşütçüler talim yapıyor.

6000 askerin konuşlandırıldığı Rus askeri üsleri görmeniz mümkün.

Panji Poyon’da Amerikalılar tarafından inşa edilen 40 milyon dolarlık bir köprü var. Polis, sınıra bir kilometre kala trafiği durduruyor ve çekim yapılması yasak.

Afganistan’da yaşayan Tacikler’in sayısı Tajikistan’da yaşayanlardan daha fazla. Ancak sınırın Tajikistan tarafından geçişler kapalı.

Stratejik Çalışmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Seyfullah Safarov, “Bizim için sınırın kapalı tutulması son derece önemli. Bu sayede uyuşturucu akışını önlüyoruz,” diyor.

Ancak blog yazarı Zafer Abdullayev’a göre, Tacikistan’da uyuşturucu kullanımı sınırlı; esas tehdit, aşırı İslamcılık. Abdullayev, “Afganistan’dan Tacikistan’a, tüm Orta Asya’da tek bir tehdit var. Askeri değil, uyuşturucuyla ilgili değil. Bu fikirlerden gelen bir tehdit. Aşırı görüşler burada kök salabilir,” şeklinde konuşuyor.

Eylül ayında Taleban militanları tarafından düzenlenen saldırıda Afganistan’daki 8 milyon Tacik’in lideri Burhanuddin Rabbani öldürüldü.

Taleban’la barış görüşmelerine öncülük yapan eski Cumhurbaşkanı Rabbani, Duşanbe’ye gitmeden dört gün önce öldürüldü.

Duşanbe’de yapılan bir konferansta Afganistan’ın Tacikistan Büyükelçisi Abdül Gafur Arzu, şiddet olaylarından yabancıları sorumlu tuttu: “Eski Cumhurbaşkanı Rabbani’nin öldürülmesi bir kere daha yabancıların Afganistan’da barış ve istikrar istemediğini gösterdi. Teröre, aşırıcılara destek veriyorlar. Afganistan’da barış isteyenler Tacikler, Peştunlar ve Beluçiler.”

Ancak bazı uzmanlar Afganistan’da tarihin tekerrür edebileceğini söylüyor. Rabbani, 90’lı yıllarda Kuzey İttifakı’nın lideriydi. Taleban karşıtı bu grup bugünlerde yeniden ortaya çıktı.

İsmail Rahmatov tarih öğretmeni: “Kuzey İttifakı güçlüdür. Hükümette ve savunma bakanlığında önemli yeri var. Hazariler, Tacikler, Özbekler hepsi ittifakı destekliyor. Sadece Peştunlar desteklemiyor.”

Amerikan askerleri Afganistan’dan çekildikçe, Tajikistan’ın güney sınırının korunması giderek daha da önem kazanıyor.

Ancak sınırın kapanması Tacikler’i bölüyor. Buna rağmen Tacikler, Taleban türü aşırıcılığın Orta Asya’ya yayılmasının ancak bu şekilde engellenebileceğini düşünüyor.


XS
SM
MD
LG