Erişilebilirlik

Suriye Ordusu Ateşkesi Kabul Etti


Karmal Jabl mahallesi, Halep, Suriye, 24 Ekim 2012.
Karmal Jabl mahallesi, Halep, Suriye, 24 Ekim 2012.
Suriye ordusu, Kurban Bayramı nedeniyle, Cuma gününden Pazartesi’ye kadar ateşkes ilan etmeyi kabul etti. Ancak ordudan yapılan konuyla ilgili açıklamada, isyancıların saldırı ve bombalama eylemlerine karşılık verme hakkının saklı tutulduğuna da dikkat çekildi.

Devlet televizyonundan yayınlanan açıklamada, Suriye ordusu teröristlerin mevzilerini güçlendirme amacıyla silahlanmaları ve destek almaları durumunda harekete geçeceğini bildirdi.

Özgür Suriye Ordusu’nun bir komutanı, ateşkese riayet edeceklerini, ama kendilerini hedef alan saldırılara karşılık verebileceklerini söyledi. Her iki taraf da daha önce, uymayı kabul ettikleri ateşkesi ihlal etmişlerdi. Bu arada Ener-El İslam grubu, ateşkese uymayacağını bildirdi.

Önceki saatlerde isyancılar Halep’teki bazı mahallelerin kontrolünü ele geçirdiklerini açıklamışlardı.

Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi dün yaptığı açıklamada Esad rejimi ile muhaliflerin bayram süresince ateşkes ilan etmeyi kabul ettiklerini söylemişti.
Brahimi, ateşkesin bayram sonrasında devam edeceği yönündeki umudunu da dile getirmişti. Ancak Brahimi, BM Güvenlik Konseyi’ne, Suriye’de hızlı bir çözümün mümkün olmadığını söyledi. Brahimi, çatışmalar sona erdirilmezse durumun daha da kötüye gideceği uyarısında da bulundu.

BM Güvenlik Konseyi ateşkese destek verirken, bölge ülkelerinden ve uluslararası liderlerden ateşkesin yürürlüğe konulması için nüfuzlarını kullanmaları çağrısında bulundu.

Brahimi’den önce BM’nin Suriye Özel Temsilcisi olarak görev yapan Kofi Annan’ın girişimiyle Nisan ayında ilan edilen ateşkes yürürlüğe girmesinden çok kısa bir süre sonra ihlal edilmişti.

Bu arada muhalefet yanlıları hükümet birliklerinin Şam yakınlarını bombaladığını ve Dara yakınlarında isyancılarla askerlerin çatıştığını bildirdi. Birleşmiş Milletler’ın Barış Gücü Komutanı Herve Ladsous ateşkesin devam etmesi durumunda devreye girebilecek barış gücü birlikleri için hazırlıklar yaptığını söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG