Erişilebilirlik

Suudi Kral Beyaz Saray'a Gelmiyor


Kral Selman son olarak ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Suudi Arabistan'da görüşmüştü
Kral Selman son olarak ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Suudi Arabistan'da görüşmüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ahmed Cübeyir, Kral Selman’ın Amerika Başkanı Barack Obama tarafından bu hafta Camp David’de düzenlenecek zirvenin yanı sıra, günler önce ilan edilen Beyaz Saray görüşmesine de katılmayacağını açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ahmed Cübeyir, Kral Selman’ın Amerika Başkanı Barack Obama tarafından bu hafta Camp David’de düzenlenecek zirvenin yanı sıra, günler önce ilan edilen Beyaz Saray görüşmesine de katılmayacağını açıkladı.

Körfez İşbirliği Konseyi altı ülkenin katılacağı zirve, Çarşamba günü Beyaz Saray ziyaretiyle başlayacak, görüşmeler Perşembe gününden itibaren ABD başkanlarının yazlık konutu olan Camp David’de devam edecek.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı zirvede ülkelerini, veliaht prens Muhammed bin Nayif temsil edeceğini bildirdi. Kral Selman’ın zirveye katılmama gerekçesi olarak ise Yemen’de hükümet karşıtı gruplara karşı Suudi Arabistan öncülüğündeki hava saldırıları sonrası ilan edilen 5 günlük ateşkes ve insani yardım faaliyetleriyle aynı günlere denk gelmesi gösterildi.

Obama yönetiminden bir yetkili, bu değişikliğin herhangi bir sorundan dolayı yapılmadığını söyledi.

Suudi kralının katılmayacağı zirvede, sadece Katar ve Kuveyt liderleri ülkelerinin delegasyonlarına başkanlık edecek.

Umman Sultanı Kabus bin Said ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife bin Zaid el-Nahyan da sağlık nedenleriyle zirveye katılamayacaklarını bildirdi. Bahreyn’i ise Kral Hamad bin İsa El-Halife’nin yerine veliaht prens temsil edecek.

Başkan Obama bir anlaşma imzalanmayacağını söylese de Körfez ülkelerinin liderleriyle savunma kapasitelerini arttırmayı görüşmeyi planlıyor.Silah satışlarının hızlandırılması ve İran’dan gelebilecek füze saldırılarına karşı bir bölgesel füze savunma sistemi kurulması bekleniyor. Ayrıca ortak askeri tatbikatlar da görüşülecek.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG