Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'dan Anlaşmaya İhtiyatlı Destek


Suudi Arabistan Kralı Abdullah
Suudi Arabistan Kralı Abdullah
Suudi Arabistan diğer Körfez Arap ülkelerine katılarak İran’la varılan nükleer anlaşmayı memnunlukla karşıladı.

Suudi hükümeti Pazartesi yaptığı açıklamada Katar ve Kuveyt’ten daha ihtiyatlı bir dil kullanarak anlaşmanın “iyi niyet olursa” İran’ın nükleer sorununa kapsamlı çözüm getirmede ilk adım “olabileceğini” belirtti.

Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan Cumartesi günü anlaşma imzalanırken biraraya gelmişti. İran ile varılan anlaşma konusunda bir süre sessiz kalan Suudi Arabistan, İran’ın ABD ile ilişkilerini düzelterek bölgede nüfuzunu arttırmasından korkuyor.

Katar dışişleri bakanlığı Pazar akşamı yaptığı açıklamada anlaşmayı memnunlukla karşılarken bölgede barış ve güvenliği sağlama yolunda atılmış bir adım olarak tanımladı. Katar, ayrıca Ortadoğu’yu nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge yapma çağrısında bulundu.

Kuveyt de anlaşmayı memnunlukla karşılarken Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Halid El-Carallah resmi haber ajansı KUNA’ya yaptığı açıklamda bunun gerginliği azaltan ve bölgesel güvenliği sağlayan kalıcı bir anlaşmaya yol açması umudunu dilegetirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Pazar günü anlaşmayı şiddetle kınarken “tarihi bir hata” olarak tanımladı.
Bir başka İsrailli yetkili altı aylık nükleer anlaşmanın İran’a istediği şeyi “ yaptırımların önemli ölçüde hafifletilmesi ve nükleer programının önemli bölümlerinin korunmasını” tam olarak verdiğini önesürdü.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dünya güçleriyle varılan nükleer anlaşmayı överek biryandan İran’ın uranyum zenginleştirme hakkı korurken bir yandan da “yeni ufuklar açacağını” söyledi.
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de anlaşmanın yeni ilerlemeler sağlanması için temel oluşturduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG