Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'da Kadınlar İlk Kez Seçimlerde


Riyad'da ilk kez oy kullanan kadın seçmenler
Riyad'da ilk kez oy kullanan kadın seçmenler

Suudi Arabistan’da kadın seçmen ve adayların da katılımıyla yapılan ilk seçimlerde en az iki kadın, il meclisi üyeliğine seçildi.Alınan ilk sonuçlara göre Selma Bin Hizab El Uteybi, il meclisi üyeliği için yarışan ve seçimden galip çıkan ilk kadın

Mekke’nin 150 kilometre kuzeyindeki Medreke kentinde yedi erkek ve iki kadın aday arasından sıyrılmayı başaran Selma Bin Hizab El Uteybi, Suudi Arabistan tarihinde seçimle işbaşına gelen ilk kadın il meclisi üyesi oldu.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, seçmen kaydı ve adaylık başvurusu yaptırmada zorluklar çıkarılmasına rağmen yerel seçimlere katılan 6 bin 440 adayın 900‘ünün kadın olduğunu bildiriyor. Örgüte göre seçmen kaydı yapan merkezlerin uzaklığı ve zorunlu kimlik kartı uygulaması, seçim sürecinde bazı güçlükler çıkardı. Suudi Arabistan’da birçok kadının kimlik belgesi yok.

Suudi yetkililer, 130 bin kadının seçimlerde oy kullanmak üzere seçmen kaydı yaptırdığını bildirdi. Bu sayı, erkek seçmen sayısının onda biri.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, Suudi Arabistan’ın siyasi ve kültürel olarak kadın ve erkek ayrımcılığı yapmasının, kadınların siyasi sürece katılımını ve kadın haklarının kapsamının genişletilmesini engellediğini söylüyor.

Suudi Arabistan’da nadiren seçim yapılıyor. Son yerel seçimler, seçmenlerin sandık başına gittiği üçüncü seçimdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG