Erişilebilirlik

Suudi Arabistan: Muhalefet = Terörist


Suudi Arabistan'da din polisi
Suudi Arabistan'da din polisi

Uluslararası Af Örgütü Suudi Arabistan’ı muhalefet üyelerine “terörist” damgası vurmakla suçladı

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Arap Bahar’ının Suudi Arabistan’ı da etkilemesinden dehşete düşen yetkililer, gösterileri önlemek için reform yanlısı olarak kaydı bulunan yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Merkezi Londra’da bulunan örgütün bugün yayınladığı raporda, Suudi yetkililer, reform ve demokrasi yanlılarına karşı yeni bir baskı kampanyası açmakla suçlanıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu masası Başkanı Philip Luther, Mart ayından bu yana en az 300 kişinin tutuklandığını ve çoğunun koşullu olarak serbest bırakıldığını söyledi.

Luther’e göre eylem yapmama sözü alınan bu kişilerin yurt dışına çıkması yasak.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda Kraliyet ailesinin yeni bir terör yasası üzerinde çalıştığına da dikkat çekiliyor. Örgüt uzmanlarına göre, yasa tasarısında mevcut sistemi eleştirmek devlete başkaldırmak sayıldığından her türlü gösteri ve yürüyüş “terör eylemi” olarak niteleniyor.

Raporda, 22 Kasım’da, aralarında tanınmış 9 aydının da bulunduğu reform yanlısı 16 kişinin tutuklandığı yazılı. Özel bir mahkemede yargılanan bu kişilere, gizli örgüt kurmak, devleti ele geçirmeye çalışmak ve halkı Kral‘a karşı kışkırtmak suçlarından 5 ile 30 yıl arasında hapis cezaları verildi.

Uluslararası Af Örgütü, bu kişilerin gözleri bağlı ve elleri kelepçeli olarak yargılandığını ve duruşmanın ilk üç oturumuna avukatlarının sokulmadığını bildirmişti.

Amerika’nın İsrail’den sonra Ortadoğu’daki en güçlü müttefiki olan bu ülkede Kral Abdullah’ı herhangi bir şekilde eleştirmenin cezası 10 yıl hapisle başlıyor.

XS
SM
MD
LG