Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Öldü


Suudi Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud.
Suudi Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el Suud'un hayatını kaybettiği bildirildi. Uzun süredir hastalıkla mücadele ettiği ve 90 yaşında olduğu sanılan Abdullah, Washington tarafından radikal İslam ve teröre karşı uzun geçmişe sahip bir müttefik olarak görülüyordu.

Abdullah'ın yerine krallığa, annesi ayrı kardeşi, Veliaht Prens Salman'ın geçeceği açıklandı. 79 yaşındaki Salman, 2012 yılından bu yana tahtın varisi ve aynı zamanda savunma bakanıydı.

Başkan Barack Obama, Kral Abdullah'ın ölümünden dolayı Suudi halkına ve kraliyet ailesine başsağlığı diledi. Obama mesajında Kral Abdullah'ın daima dürüst bir lider olduğunu ve düşüncelerini cesaretle ortaya koyduğunu vurguladı, Kral'ın ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini "Ortadoğu ve ötesinde" güvenlik ve istikrar gücü olarak gördüğüne dikkati çekti.

Kral Abdullah resmen 2006 yılında tahta otursa da, kendisinden önceki kral ve yine annesi ayrı kardeşi Fahd'ın ağır bir felç geçirdiği 1995 yılından bu yana ülkeyi kendisi yönetiyordu.

1924 yılında Riyad'da doğduğuna inanılan Abdullah, aşırı muhafazakar bir ailede dünyaya geldi. Yetişkinliği döneminde Suudi Arabistan çöllerinde petrol bulunması, ülkeyi yalnızca dünyanın en büyük petrol ihracatçısı haline getirmedi, aynı zamanda Suud ailesine tarif edilemeyecek bir zenginlik getirdi.

Ülke yönetimi kendisine geçtiği andan itibaren Abdullah, muhafazakar krallığı göreceli olarak liberalleştirme yönünde adımlar attı. Yeni siyaset hakkının tanındığı kadınlar, bir sonraki yerel seçimlerde oy da kullanabilecek. Kral Abdullah, aynı zamanda ülkede erkeklerle kadınların birlikte eğitim gördüğü Batı tarzı bir üniversite de kurdu.

Suudi Arabistan'da yasaklı müzikler de son dönemde televizyon ve radyolarda çalınır oldu.

Bununla birlikte Kral Abdullah dış politika konusundaki çıkışlarıyla dikkati çekti. Suudi Arabistan bir seferinde Filistinliler'in devlet sahibi olması durumunda İsrail'i tanıyacağına dair bir teklifi Arap Birliği'ne sundu.

WikiLeaks tarafından sızdırılan gizli Amerikan kriptolarında Kral Abdullah'ın bir seferinde nükleer silah sahibi olmasını engellemek için Amerikan ordusundan İran'a saldırmasını istediği, "yılanın başını koparma" tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi.

Suudi Arabistan Suriye iç savaşı boyunca isyancılara en çok silah sağlayan ülke oldu. Ülke aynı zamanda Irak ve Suriye'deki IŞİD'e karşı Amerika'nın önderlik ettiği koalisyonun da önde gelen üyesiydi.

Suudi Arabistan aynı zamanda G20 ve Dünya Ticaret örgütü üyesi. Ancak ülke attığı bazı liberalleşme yönündeki adımlara ve dış politikadaki yumuşamalara rağmen insan hakları karnesi oldukça zayıf. Kadınlarsa hala en temel haklardan yoksun durumda.

Kral Abdullah sağken Arap Baharı hareketlerine desteği reddetti, Tunus, Mısır, Libya ve Yemen'de diktatörlük rejimlerinin devrilmesine neden olan ayaklanmalara karşı çıktı. Suudi Arabistan, aynı dönemde Bahreyn'de Şiiler'in temel haklarını talep ettikleri gösterileri bastırmak için doğrudan bu ülkeye asker göndererek müdahale etti.

Muhalefete asla hoşgörü gösterilmeyen Suudi Arabistan'da ifade özgürlüğü neredeyse hayal. Suçlularsa, baş ve vücudun diğer uzuvlarının kesilmesi gibi çok ağır şeriat hükümlerine göre cezalandırılmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG