Erişilebilirlik

Suudi Arabistan’daki İdamlara Tepki Artıyor


Suudi Arabistan’daki İdam Cezalarına Tepki Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Suudi Arabistan’daki son idam cezaları, tüm dünyada büyük tepki çekti. Önde gelen bir Şii dinadamının da aralarında olduğu 47 kişinin idamı, tüm dünyada Suudi ailesinin protesto edildiği gösterilere yol açtı. İnsan hakları örgütleri de uzun zamandır Suudi Arabistan’daki şeriat mahkemelerinin, şiddet içermeyen suçlar karşısında bile ölüm cezası hükmü verdiğini ve davaların adil bir şekilde gerçekleşmediğini belirtiyorlardı.

Göstericiler, Suudi kraliyet ailesinin muhalifi olan, önde gelen Şii dinadamı Nimr El Nimr’in idam edilmesini protesto etti. El Nimr, Suudi Arabistan’da serbest seçimler yapılması gerektiğini söylemiş ve 2012’deki bir protesto gösterisi sırasında tutuklanmıştı. Dinadamının idamı, İran ve Irak’taki Şii toplumu sinirlendirdi.

Lübnan’daki Şii militan grup Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, televizyonda yayınlanan konuşmasında Suudi Arabistan’ı çok sert bir dille eleştirdi. Nasrallah’ı izleyen topluluk “Suudi ailesine ölüm” sloganları attı.

Nasrallah, “Suudiler’in kanla, kılıçla, Şeyh Nimr El Nimr’in infazıyla Müslüman ve Arap dünyasına verdiği mesaj şunu gösteriyor: Suudi rejimi İslam dünyasının, diğer mezheplerin ve uluslarası kamuoyunun ne düşündüğünü önemsemiyor ve idamların durdurulması için mesaj gönderen, yalvaran dostlarını umursamıyor. Bu rejim, yapılan idamlarla yaralanan milyonlarca Müslüman’ın ne hissettiğiyle ilgilenmiyor.” şeklinde konuşuyor.

Suudi Arabistan’ın büyük bir çoğunluğu Sünni ve ülke şeriat kurallarıyla yönetiliyor. Şii dini liderler, Suudi Arabistan’ın uluslararası çapta kınanması için çağrıda bulunuyor.

Muhammed el-Beşik, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm insan hakları örgütlerini, Suudi ailesinin zorbalığını ve Şeyh Nimr’in infazını kınamaya çağrıyor.

Suudi Arabistan, İslam dünyasının kutsal mekanları Mekke ve Medine’ye ev sahipliği yapıyor. Ancak dünya çapında birçok Müslüman bu durumdan rahatsız.

Allama Aijaz Hüseyin Baheşti, El Nimr’in şehit edilmesi karşısında Suudi ailesini kınıyor ve kutsal mekanları tüm Müslüman ülkelerin denetimine vermelerini istediklerini söylüyor. Bunun nedenini de bu ailenin kutsal mekanların koruyuculuğunu hak etmemesine bağlıyor.

Suudi Arabistan’ın idam ettiği hükümlülerin çoğu militan olduğu iddia edilen Suudi vatandaşı Sünni Müslümanlar.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG