Erişilebilirlik

Susan Rice ABD'nin Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı


Susan Rice
Susan Rice

Başkan Obama ulusal güvenlik danışmanı Tom Donilon’ın istifasının ardından bu göreve Amerika’nın BM daimi temsilcisi Susan Rice’ı atadı

Başkan Barack Obama, Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice'ı ulusal güvenlik danışmanlığına atadı.

Beyaz Saray'da atamayı açıklayan Obama, Rice'ın "korkusuz" ve "sıkı" bir yurtsever olduğunu, görevinin bilincinde bir yetkili olduğunu söyledi.

Rice, önümüzdeki ay görevini bırakacak olan Tom Donilon'ın yerine geçecek.

Donilon Obama’nın önemli bir dış politika danışmanlarından biriydi. Obama, Donilon'u da Usame bin Ladin'in bulunup öldürülmesi ve Irak savaşının sona erdirilmesi konusundaki katkılarından dolayı övdü.

Obama’ya çok yakın bir isim olarak bilinen Susan Rice, Libya’da Bingazi konsolosluğa düzenlenen saldırıyla ilgili sürdürülen soruşturmayla ilgili, Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin eleştirilerine hedef oldu. Rice, bir televizyon röportajında saldırıların ansızın gerçekleştiğini terör eylemi ihtimali olmadığını söylemişti, ama daha sonra bu bilginin yanlış olduğu öğrenildi.

Susan Rice’ın aslında Hillary Clinton’ın ardından Dışişleri Bakanlığı görevine gelmesi düşünülüyordu. Ancak Beyaz Saray, Cumhuriyetçiler'in yoğun baskısı yüzünden bu kararından vazgeçmek zorunda kaldı.

Ulusal güvenlik danışmanlığı görevi, Senato onayı gerektirmiyor. Yetkililer, Susan Rice’tan boşalan Amerika’nın BM Daimi Temsilciliği görevine ise Obama’nın danışmanlarından eski gazeteci Samantha Power’ın aday gösterileceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG