Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler İçin İstanbul’da Çalıştay


Suriyeli Mülteciler İçin İstanbul’da Çalıştay
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

3 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ile Avrupa’da en çok mülteci barındıran ülkelerden biri olan Almanya’nın ortaklaşa düzenlediği Suriyeli Mülteciler ve Suriyeliler’in Entegrasyonu Çalıştayı kısa süre önce Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Almanya Kassel Üniversitesi Uluslararası Kalkınma ve Adil İş Merkezi (İCDD) ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Merkezi (BEPAM) tarafından düzenlenen çalıştayda, Suriyeli mültecilerin çalışma ve yaşam koşullarını geliştirmeyi amaçlayan uluslararası dayanışmanın arttırılması üzerinde duruldu.

Suriyeli Mülteciler ve Suriyeliler’in Entegrasyonu Çalıştayı ile Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların, sistemi tanımadığı için haklarına ulaşamaması, ekonomik zorluklarla mücadele edememeleri, emek sömürüsü, ayrımcılık, iş bulamama gibi sorunlarının çözümü için sendikalar, sivil toplum örgütleri ve akademilerin ne gibi çözümler üretebileceği konusu ele alındı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gaye Yılmaz, Küresel Emek Üniversitesi’nin kendilerine bölgesel bir atölye çalışması yapmayı teklif etmesi üzerine Suriyeli mülteciler ve çalışma koşullarını anlamaya dönük bir girişim başlattıklarını söylüyor. Yılmaz, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve Küresel Emek Üniversitesi’nin onayıyla yola çıktıklarını ve Kasım ayı başında Boğaziçi Üniversitesi’nde hazırlık çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Yılmaz, bu hazırlık sürecinde çalıştayı nasıl örgütleyeceklerini, kimlerin davet edileceğini, konuşmacıların kimler olacağını, Suriyeliler’in dahil edileceği kısmın nasıl düzenleneceğini belirlediklerini söyledi.

Dr. Gaye Yılmaz, amaçlarının Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin çalışma ve yaşam koşullarını mercek altına almak, Türkiyeli işçilerle Suriyeli mülteci işçilerin ortak bir iletişim ağı oluşturmasını, özlük haklarını savunabilmelerini, belli temel haklara ulaşabilmelerini sağlamak için hükümete bir takım önerilerde bulanabilmek olduğunu kaydetti.

Suriyeli ve Türk işçilerin biraraya getirilmesinin hedeflendiğini belirten Dr. Yılmaz, iki tarafın da kendi aralarında iletişim kurmalarını ve ortak çıkarları için birlikte mücadele etmelerini umduklarını söyledi.

Türk işçilerin, Suriyeli işçilerle birlikte aynı oturumda yer almasını istediklerini anlatan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gaye Yılmaz, böylece onların düşman olmadıklarını, birbirlerini rakip gibi görmemeleri gerektiğini, ortak çıkarlarının olduklarını ve birlikte hareket etmeleri gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

İşverenlerin ve hükümet temsilcilerinin bulunduğu bir ortamda Suriyeli ve Türk işçilerin düşüncelerini özgürce açıklayamayacağını söyleyen Yılmaz, bu sebeple çalıştaya hükümet temsilcisi veya işverenlerin davet edilmediğini kaydetti.

Dr. Yılmaz, dört günlük çalıştay sonunda hazırlanan raporu, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve Global Labour University (GLU) gibi üst kurumlar aracılığı ile hem Alman hükümetine hem de Türk hükümetine sunacaklarını söyledi.

Çalıştay katılımcılarından Aysel Yaren, çalıştayın iki tarafın birbirlerini daha iyi tanımasını sağlayacağını ve olaylara daha objektif bakılmasını sağlayacağını belirtti. Herkesin kendi çıkarlarına odaklandığını söyleyen Yaren, aslında konuya bir bütün olarak bakılması ve dayanışma içinde davranılması gerektiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG